Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę uwielbiane podroby i kuchenny tłuczek. Ten sposób na tani obiad zasługuje na medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.01.2025 12:17

Biorę uwielbiane podroby i kuchenny tłuczek. Ten sposób na tani obiad zasługuje na medal

tani obiad
Fot. YouTube/guterezepte

Co na obiad szybko i tanio przyrządzić? Rozwiązanie jest jedno. Podroby w pysznej marynacie wychodzą, że palce lizać. Zrobisz je bez trudu i zjesz z przyjemnością. 

Podroby na szybki i tani obiad

Co ugotować na obiad, gdy nie masz czasu i chcesz zaoszczędzić? Przydadzą się tu podroby, które są smaczne i niedrogie. Jak je podać? Najpierw trzeba użyć kuchennego tłuczka. Potem należy zrobić marynatę z sosu sojowego, soku cytryny, miodu i kilku przypraw

Mięso w takiej marynacie nabiera niezwykłego słodko-kwaśnego smaku. Następnie podroby panierujemy i smażymy. Obiad w takim wydaniu wychodzi pyszny, mięso jest pełne smaku i chrupiące. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Gute Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

tani obiad
Fot. YouTube/guterezepte
Od rana Biedronka rozdaje produkty za symboliczną złotówkę. Trzeba się spieszyć

Jak przygotować podroby na szybki i tani obiad?

Składniki:

  • 900 g serc drobiowych

Składniki na marynatę:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego

Składniki do panierowania:

  • 2 jajka
  • mąka
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie podrobów na obiad zacznij od rozcięcia serc tak, by stanowiły jeden kawałek. Mięso ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Podroby przełóż do miski. Przygotuj drugą miskę, w której zrobisz marynatę do mięsa.

Do miski wlej sos sojowy, sok z cytryny, dodaj miód i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Mięso w misce zalej marynatą. Odstaw je na 40 minut. Po upływie tego czasu mięso zanurzaj w mące i w roztrzepanym jajku.

Obiad z podrobów, że palce lizać

Mięso smaż na maśle klarowanym. Powinno uzyskać rumiany kolor. Następnie podawaj je z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej i jabłka. Do mięsa pasuje też surówka z pora i buraczki. Smażone serca mają wyrazisty smak i są mięciutkie w środku.

Natomiast ich skórka jest chrupiąca. Warto skorzystać z tego prostego przepisu. Dzięki niemu każdy może zrobić szybki i tani obiad. Raz- dwa i apetyczne danie będzie gotowe. Pisaliśmy, co zrobić, by pączki nie piły tłuszczu. Radziliśmy, by zrezygnować z jedzenia Tilapii, bo jest szkodliwa dla zdrowia. 

tani obiad
Fot. YouTube/guterezepte