To moje ulubione danie z Lubelszczyzny. Bije na głowę tradycyjny gulasz
Gulasz to danie, które od wielu lat jest praktykowane w wielu domach w Polsce. To posiłek, który z pewnością znaczna ilość osób uwielbia, ale znajdą się też na pewno tacy, którzy za nim nie przepadają. Dlatego istnieje również smaczna odmiana gulaszu, pochodząca z Lubelszczyzny. Koniecznie sprawdź jak to zrobić.
Czym jest forszmak lubelski?
Nazwa "forszmak" może wydawać się nieco egzotyczna, jednak wielu mieszkańców wschodniej Polski z nostalgią wspomina ten wyjątkowy przysmak. Forszmak to danie, które wywodzi się z Lubelszczyzny i ugotujemy je w jednym garnku. Cieszyło się ono szczególną popularnością w pod koniec XX wieku. To znakomity pomidorowo-paprykowy gulasz, w którym dominują mięsa, zazwyczaj wieprzowina, wołowina lub indyk, z dodatkiem kiełbasy lub boczku. Jeden składnik wyróżnia się za to najbardziej. Są to ogórki kiszone, dzięki którym smak forszmaku staje się delikatnie kwaskowy.
Od rana Biedronka rozdaje produkty za symboliczną złotówkę. Trzeba się spieszyćCzego potrzebujemy do zrobienia forszmaku?
Aby ugotować forszmak lubelski, potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 300-400 g wędzonej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 8 niedużych pieczarek
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
- 3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- chilli (według uznania)
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- smalec lub olej do smażenia
- mąka pszenna
Forszmak lubelski - sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zagotowujemy bulion z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W międzyczasie dokładnie myjemy mięso i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie kawałki obtaczamy w mące pszennej i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub smalec. Mięso smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Nie musimy wrzucać na patelnię od razu całej wieprzowiny, możemy to robić partiami. Kiedy mięso się usmaży, przekładamy je do bulionu.
Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy ją na tej samej patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek i podgrzewamy razem przez minutę, po czym wrzucamy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Następnie myjemy pieczarki i kroimy na połówki lub ćwiartki, paprykę natomiast w paski. Następnie podsmażamy przez około 3 minuty i dodajemy do bulionu. Zupę przyprawiamy słodką i ostrą papryką, jeśli chilli lubimy pikantne dania, jednak nie jest to konieczne. W kolejnym kroku zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 50 minut.
W ostatniej fazie gotowania, danie przyprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski kiszone ogórki, a także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po upływie tego czasu forszmak można przełożyć na talerz i się nim delektować.
Sprawdź również przepis na tani gulasz. Zobacz, jak zrobić śniadanie z wykorzystaniem czerstwej chałki.