Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej
Klopsy podawane w sosie to popularne i lubiane danie. Wybór sosu determinuje smak całego dania i określa jego charakter. Dziś proponujemy wyraziste klopsy w sosie musztardowym. Ten oryginalny przepis znajdzie wielu zwolenników.
Klopsy w sosie musztardowym są prostym i tanim daniem. Ich przygotowanie nie przysporzy żadnych trudności, a składniki na sos znajdą się w niemal każdej kuchni. Wybierz ulubiony rodzaj mięsa i daj się ponieść tej kulinarnej przygodzie.
Przepis na klopsy w sosie musztardowym
Składniki:
1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
1 średnia cebula
4 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
2-3 łyżki bułki tartej
4-5 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
Wyraziste klopsy w sosie musztardowym krok po kroku
Cebulę do klopsów obierz z łupinek i pokrój w drobna kosteczkę. Podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Odstaw do ostudzenia.
Do miski przełóż wybrane na klopsy mięso. Dodaj podsmażoną cebulę, a następnie bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrób z odrobina wody na gładką masę.
Z masy na klopsy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Staraj się, żeby klopsy były porównywalnej wielkości. Aby mięso nie kleiło Ci się do dłoni, zmocz ręce od czasu do czasu pod bieżącą zimną wodą.
Wyrobione klopsy obsmaż z każdej strony na złocisty kolor. Do podsmażonych klopsów dolej szklankę wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Klopsy wyjmij na osobny talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Do sosu dodaj musztardę. Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, celem zagęszczenia.
Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sosu, na powrót włóż do niego klopsy i potrzymaj całość pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Gotowe klopsy możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki. Wypróbuj te kopsy w wersji wegetariańskiej. Mamy tez propozycję na tradycyjne klopsy w sosie pomidorowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego
Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś
Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej