Prosty przepis na chrupiące chipsy z bobu
Bób zazwyczaj jadamy pod postacią gotowanych fasolek, a niekiedy smażymy je z różnymi dodatkami. Można z niego jednak przygotować pyszne chipsy, które stanowią zamiennik klasycznych chrupek z ziemniaków. Są zdrowsze, smaczniejsze i łatwe w zrobieniu.
Tradycyjne chipsy ziemniaczane są popularną przekąską, która jest jednak wyjątkowo niezdrowa. Ogromne ilości soli, tłuszczu i konserwantów nie wpływają korzystnie na organizm człowieka. Dlatego znacznie lepiej jest sporządzać je samodzielnie - ze zdrowego bobu.
Dużą zaletą poniższej receptury jest praktycznie całkowite zrezygnowanie z tłuszczu. To właśnie smażenie na głębokim oleju sprawia, że chipsy są tak niezdrowe. W tym przypadku bób jest gotowany i pieczony, a więc zachowuje się w nim znacznie więcej wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chipsy z bobu
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
kilogram bobu
sól
cukier
papryka wędzona w proszku
pieprz cayenne
rozmaryn
oliwa
Zacznij od opłukania bobu pod bieżącą wodą. Przełóż go do garnka i zalej dwoma litrami wody. Wsyp jedną łyżeczkę cukru, postaw na gazie i gotuj przez 7 minut. Nie należy go przegotować, aby chipsy zachowały swój kształt.
Po ugotowaniu odcedź go i rozłóż na ręczniku kuchennym, aby resztka wody całkowicie obsiąkła. Przełóż go do miski, skropl oliwą, dopraw solą, pieprzem cayenne, rozmarynem oraz wędzoną papryką w proszku.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozsyp bób. Wstaw blachę do pieca na około 25 minut. W międzyczasie przemieszaj nasiona, aby równo się upiekły.
Źródło: Juan Moyano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: porady.interia.pl