Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Mowa o specjale ze zdjęcia, czyli salcesonie. Dziś podamy jego miłośnikom prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego, a według naszej receptury zrobicie go z łatwością. A potem zjecie z wielkim smakiem.
Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Zwykle robi się go z wieprzowej głowizny. My jednak zrobimy salceson z golonki wieprzowej. Będzie równie smaczny, a zjedzą go nawet ci, których sklepowy, podrobowy salceson mówiąc delikatnie, odpycha.
Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Składniki:
-
ok. 1,5 kg golonki wieprzowej
-
3 nogi wieprzowe
-
2-3 listki laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
kilka ziaren czarnego pieprzu
-
kilka ząbków czosnku
-
2 łyżki octu
-
pieprz ziołowy
-
kminek
-
pieprz, sól
Przygotowanie salcesonu
Golonki i nogi wieprzowe oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by mięso było całkowicie przykryte.
Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso się zagotuje. Usuń wtedy szumowinę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjmij łyżką cedzakową, przestudź, usuń kości i chrzęści, pokrój na kawałki. Włóż ponownie do wywaru i gotuj do czasu, aż zostanie tyle wywaru, że będzie tylko delikatnie przykrywał mięso.
Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, kminkiem, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.
Mięso rozłóż do pojemników, zalej wywarem. Przykryj, schłodź, a potem wstaw na dobę do lodówki, by galareta stężała.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domową kaszankę , a także na domową, białą kiełbasę .
Źródło zdjęcia: canva/Radist
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs
-
Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny
-
Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze
Źródło: newsy.gotujmy