Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Urzekająca aromatem, domowa biała kiełbasa z kminkiem
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:36

Urzekająca aromatem, domowa biała kiełbasa z kminkiem

Biała kiełbasa domowa
canva/arfo, Getty Images

Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek.

Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor.

Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.

Przepis na domową białą kiełbasę z kminkiem

Składniki:

  • 3 kg karkówki

  • 1,3 kg łopatki

  • 700 g podgardla

  • 750 ml wody

  • 35 g soli

  • 40 g soli peklującej

  • 90 g pieprzu ziołowego

  • 15 g majeranku

  • 10 g gorczycy

  • 15 g kminku

  • 70 g nasion kolendry

  • 10 g cukru

  • 1 główka czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • dodatkowo 1 łyżka soli

Podziel mięso na kawałki i zmiel na grubych oczkach w maszynce. Wszystkie przyprawy (poza 1 łyżką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi) i czosnek zmiażdż w moździerzu kuchennym lub zmiel w młynku do kawy i dodaj do mięsa.

Wyrabiaj masę przez 30 minut, stopniowo wlewając niewielkie porcje wody. Dzięki temu mięso uzyska odpowiednią konsystencję. Odstaw je na 3 godziny do lodówki. Wymocz osłonki jelitowe w wodzie, zmieniając ją 3-krotnie.

Napełnij osłonki masą mięsną poprzez maszynkę i podziel jelito na mniejsze kiełbaski. Włóż je do garnka, zalej 5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Podgrzej wodę, nie doprowadzając jej do wrzenia i parz kiełbaski przez 45 minut.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą.  Ten tekst wyjaśnia sposób na białą kiełbasę w sosie śmietanowym.

Biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/ninikas, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram