Urzekająca aromatem, domowa biała kiełbasa z kminkiem
Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek.
Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor.
Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.
Przepis na domową białą kiełbasę z kminkiem
Składniki:
3 kg karkówki
1,3 kg łopatki
700 g podgardla
750 ml wody
35 g soli
40 g soli peklującej
90 g pieprzu ziołowego
15 g majeranku
10 g gorczycy
15 g kminku
70 g nasion kolendry
10 g cukru
1 główka czosnku
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
dodatkowo 1 łyżka soli
Podziel mięso na kawałki i zmiel na grubych oczkach w maszynce. Wszystkie przyprawy (poza 1 łyżką soli, zielem angielskim i liśćmi laurowymi) i czosnek zmiażdż w moździerzu kuchennym lub zmiel w młynku do kawy i dodaj do mięsa.
Wyrabiaj masę przez 30 minut, stopniowo wlewając niewielkie porcje wody. Dzięki temu mięso uzyska odpowiednią konsystencję. Odstaw je na 3 godziny do lodówki. Wymocz osłonki jelitowe w wodzie, zmieniając ją 3-krotnie.
Napełnij osłonki masą mięsną poprzez maszynkę i podziel jelito na mniejsze kiełbaski. Włóż je do garnka, zalej 5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Podgrzej wodę, nie doprowadzając jej do wrzenia i parz kiełbaski przez 45 minut.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na białą kiełbasę w sosie śmietanowym.
Źródło zdjęcia: canva/ninikas, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku