Prosty przepis na dżem z moreli na całą zimę
Dżem morelowy jest jednym z bardziej lubianych, słodkich przetworów. Ma wyraźny, kwaśno-słodki smak. Idealnie nadaje się do smarowania naleśników czy gofrów. Zobacz jak szybko i łatwo możesz go zrobić i to bez dodatku środka żelującego.
Na dżemy najlepsze są dobrze dojrzałe owoce. Zawierają bowiem więcej cukru, są też bardziej aromatyczne i szybciej się rozgotowują. Trzeba jednak zwrócić uwagę by owoce były zdrowe, bez śladów gnicia czy pleśni. Gdy uda ci się takie zdobyć ruszaj do dzieła.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na dżem z moreli na całą zimę
Składniki (na 4-5 słoiczków o pojemności 200-250 ml)
-
1 kg dojrzałych moreli
-
czubata szklanka cukru
-
pół cytryny
Przygotowanie dżemu:
Morele dokładnie umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki wtedy szybciej się rozgotują. Jednak nie jest to konieczne. Owoce umieść w garnku ze stali nierdzewnej, dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier. Całość wymieszaj.
Garnek ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok. Potem zmniejsz nieco ogień tak by morele tylko "pyrkały". Gotuj ok. 1,5 godziny, co jakiś czas zamieszaj.
Jeśli nie jesteś w stanie pilnować gotujących się owoców przez 1,5 godziny możesz ich gotowanie rozłożyć na 2-3 dni. Wtedy czas gotowania rozłóż mniej więcej równomiernie na każdy dzień.
Nieduże słoiki umyj, opłucz i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 150 st. C, a gdy temperatura zostanie osiągnięta odmierz 15 minut. Słoiki wystudź. Do ciepłego piekarnika (temperatura do 90 st. C) włóż umyte pokrywki i dokładnie je osusz.
Każdy słoiczek napełnij dżemem tak by sięgał pod jego szyjkę. Brzegi słoika wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Nałóż pokrywki, zakręć, słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje