Smakosze.pl
Ciasto z morelami - dwa przepisy!

pixabay.com

Ciasto z morelami - dwa przepisy

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Dni stają się coraz dłuższe i bardziej słoneczne, a w sklepach pojawiają się jasnopomarańczowe, skąpane słońcem morele. Warto wykorzystać ten czas i stworzyć z nich coś pysznego! Dziś przepis na proste, puszyste ucierane ciasto z pysznymi, soczystymi more

Morele — owoce lata

Morele pojawiające się na półkach sklepowych to znak, że nadeszło lato. Owoce te mają mają słoneczno-pomarańczową, aksamitną skórkę i słodki, delikatny miąższ. Są podobne do brzoskwiń, ale nieco mniejsze. Mimo to mają od nich trzykrotnie więcej beta-karotenu, który zawdzięczają piękny kolor. 

Skąd pochodzą morele?

Drzewka, na których dziko rosną, znajdują się w Azji, skąd wywodzi się ta roślina. Do Europy morele przywędrowały przez Armenię, gdzie wyróżnia się ponad 50 ich odmian. Morele uwielbiają słońce i ciepły, łagodny klimat. Wtedy rosną smaczne i dorodne. W Polsce obfitości plonów zagrażają głównie wiosenne przymrozki, ale z powodzeniem hodowane są w polskich sadach.

Właściwości odżywcze moreli. Czy warto sięgać po te owoce?

Oczywiście, że tak. Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii. Składniki odżywcze znajdziemy zarówno w świeżych, jak i suszonych morelach. Przeciętnie wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu. To silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych — w tym nowotworów. Wspomaga on wzrok i chroni skórę przed nadmiarem promieni UV, dzięki czemu możemy dłużej zachować młodzieńczy wygląd. Morele są też źródłem cennych mikroelementów, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń i fosfor. Co ciekawe, bardzo zdrowe są również pestki moreli. Dzielą się one na dwa rodzaje: gorzkie — pochodzące z Europy i azjatyckie pestki słodkie. Produkuje się z nich bardzo zdrowy olej. Stosuje się je również w chorobach związanych z układem oddechowym. 

Ucierane ciasto z morelami - szybki i prosty przepis

Składniki na formę 25 x 34:

  • około 700 gramów moreli

  • 300 gramów masła (w temperaturze pokojowej)

  • 300 gramów cukru pudru

  • łyżeczka ekstraktu z wanilią

  • 6 jajek

  • 380 g mąki

  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

undefined

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

  • 3 łyżki bułki tartej

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Na początek masło miksujemy z cukrem na biały, puszysty krem. 

Ciągle miksując, wbijamy po jednym jajku w odstępach około 2 minuty. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Teraz czas na przygotowanie owoców. Morele myjemy, suszymy i usuwamy z nich pestki. Nie ma potrzeby ich obierać. Kroimy w plasterki - półksiężyce.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżka po łyżce dodajemy do masy z cukrem i jajkami. Miksujemy kilka minut na wolnych obrotach, do połączenia się składników. 

Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Układamy na nim kawałki moreli.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 75 minut. Pod koniec sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe przy pomocy wykałaczki. 

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Rady:

Jeśli podczas pieczenie wierzch ciasta za bardzo się przyrumieni, można go przykryć ciasto folią aluminiową.

Tarta morelowa. Ciasto morelowe na kruchym cieście. 

Teraz pora na drugi przepis - tarta morelowa. Jak ją wykonać?

Najpierw przygotowujemy spód z kruchego ciasta.

Kruche ciasto - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 250 g masła lub margaryny, zimnego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 żółtek

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Blachę lub formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (funkcja góra - dół). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Po wstępnym podpieczeniu i wystudzeniu, smarujemy tartę morelowym nadzieniem. 

Nadzienie z moreli - składniki:

1 kg moreli1/3 szklanki cukru3 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Morele myjemy, suszymy i usuwamy z nich pestki.  Kroimy w plasterki. Umieszczamy je w naczyniu i mieszamy z pozostałymi składnikami: cukrem, skrobią ziemniaczaną i wanilią. 

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy z niego paski o szerokości 2 cm. Paski układamy na górze nadzienia w formie kratki i łączymy je z ciastem wyłożonym na bokach tarty. Kruche ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, co doda mu ładnego koloru.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do lekkiego zbrązowienia tarty. 

SMACZNEGO!

Agnieszka WoźniakAutor

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >