Ciasto z morelami - dwa przepisy
Morele — owoce lata
Morele pojawiające się na półkach sklepowych to znak, że nadeszło lato. Owoce te mają mają słoneczno-pomarańczową, aksamitną skórkę i słodki, delikatny miąższ. Są podobne do brzoskwiń, ale nieco mniejsze. Mimo to mają od nich trzykrotnie więcej beta-karotenu, który zawdzięczają piękny kolor.
Skąd pochodzą morele?
Drzewka, na których dziko rosną, znajdują się w Azji, skąd wywodzi się ta roślina. Do Europy morele przywędrowały przez Armenię, gdzie wyróżnia się ponad 50 ich odmian. Morele uwielbiają słońce i ciepły, łagodny klimat. Wtedy rosną smaczne i dorodne. W Polsce obfitości plonów zagrażają głównie wiosenne przymrozki, ale z powodzeniem hodowane są w polskich sadach.
Właściwości odżywcze moreli. Czy warto sięgać po te owoce?
Oczywiście, że tak. Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii. Składniki odżywcze znajdziemy zarówno w świeżych, jak i suszonych morelach. Przeciętnie wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu. To silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych — w tym nowotworów. Wspomaga on wzrok i chroni skórę przed nadmiarem promieni UV, dzięki czemu możemy dłużej zachować młodzieńczy wygląd. Morele są też źródłem cennych mikroelementów, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń i fosfor. Co ciekawe, bardzo zdrowe są również pestki moreli. Dzielą się one na dwa rodzaje: gorzkie — pochodzące z Europy i azjatyckie pestki słodkie. Produkuje się z nich bardzo zdrowy olej. Stosuje się je również w chorobach związanych z układem oddechowym.
Ucierane ciasto z morelami - szybki i prosty przepis
Składniki na formę 25 x 34:
około 700 gramów moreli
300 gramów masła (w temperaturze pokojowej)
300 gramów cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilią
6 jajek
380 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
undefined
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na początek masło miksujemy z cukrem na biały, puszysty krem.
Ciągle miksując, wbijamy po jednym jajku w odstępach około 2 minuty. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Teraz czas na przygotowanie owoców. Morele myjemy, suszymy i usuwamy z nich pestki. Nie ma potrzeby ich obierać. Kroimy w plasterki - półksiężyce.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżka po łyżce dodajemy do masy z cukrem i jajkami. Miksujemy kilka minut na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i wyrównujemy. Układamy na nim kawałki moreli.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 75 minut. Pod koniec sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe przy pomocy wykałaczki.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Rady:
Jeśli podczas pieczenie wierzch ciasta za bardzo się przyrumieni, można go przykryć ciasto folią aluminiową.