Prosty przepis na naleśniki z kaszy gryczanej
Naleśniki są daniem uniwersalnym. Zależnie od wybranych dodatków mogą stanowić zarówno proste śniadanie, wyszukany obiad czy deser, jak i sycącą kolację. Przygotujcie je z kaszy gryczanej i dajcie się zaskoczyć.
Gryczane naleśniki to doskonała opcja dla osób na dietach bezmięsnych , które jednocześnie unikają spożywania nabiału. W tym przepisie korzystamy tylko z roślinnych produktów , a uzyskany efekt wcale nie odbiega — ani wyglądem, ani smakiem — od naleśników przygotowanych tradycyjnych receptur. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na smaczne naleśniki z kaszy gryczanej
Składniki:
-
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
-
woda
-
1 – 1,5 szklanki napoju roślinnego
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i zalewamy dużą ilością wody. Odstawiamy na 8-12 godzin. Następnie wodę odlewamy, a kasze ponownie przepłukujemy. Wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy sól i napój roślinny.
Całość miksujemy na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeśli wydaje się nam ono być zbyt gęste, wlewamy jeszcze trochę napoju lub wody. Uzyskana masa powinna dość swobodnie spływać z łyżki na patelnię.
Rozgrzewamy patelnią z nieprzywierającą powłoką lub patelnią do naleśników. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Doskonale smakują z wyrazistą konfiturą np. śliwkową z dodatkiem imbiru . Możecie też podać je z farszem przygotowanym według tego przepisu . Uważajcie tylko z jego ilością — zbyt duża spowoduje, że naleśniki będą się rozpadać. Całość polejcie sosem pomidorowym z dodatkiem ostrych przypraw , a będziecie więcej niż zachwyceni.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ammniam