Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na placki ziemniaczane po litewsku
Canva.com (mikafotstoock, Getty Images)

Prosty przepis na placki ziemniaczane po litewsku

25 maja 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlateg o popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.

Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele sposobów

Choć mogłoby się wydawać, że tak klasyczne danie właściwie ciężko jest przygotować w inny sposób, okazuje się, że oprócz różnych wariantów podania – czy to z cukrem, czy ze śmietaną, można eksperymentować również z ciekawymi sosami – oczywiście prym wiodą tutaj placki po węgiersku.

Istnieje wiele patentów na przygotowanie placków ziemniaczanych. Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie placków bez użycia tarki, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Interesującą alternatywą dla tradycyjnego przepisu są też placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków .

Placki ziemniaczane po lwowsku, czyli z mięsnym farszem

Placki po litewsku różnią się od klasycznego dania tym, że są nadziewane mięsem. Ten zbieg sprawia, że potrawa jest znacznie bardziej sycąca i nie wymaga dokładek. Choć samo przygotowanie nie jest trudne i zajmuje około pół godziny, wymaga wyprawy.

Składniki na placki ziemniaczane po lwowsku:

  • 1 kg obranych ziemniaków

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 2 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 2 cebule

Źródo: Pixabay/ Katarzyna Malinowska

Jak przygotować placki ziemniaczane po lwowsku?

Zacznij od starcia ziemniaków i cebulki na tarce o drobnych oczkach, a następnie odsącz nadmiar wody tak jak przy przygotowaniu klasycznych placków. Następnie dodaj mąkę, wbij do miski jajko i przypraw wszystko solą i pieprzem. Tak powstałą masę dokładnie wymieszaj.

Cebulę, której nie użyłaś/łeś do starcia, podsmaż na patelni i wymieszaj ją z mielonym mięsem i drugim jajkiem i przyprawami. Tak powstały farsz podziel na porcje równe liczbie placków, które chcesz przygotować.

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i zacznij na nim formować placki z masy ziemniaczanej. Smaż je, dopóki nie zauważysz, że zaczynają się rumieni. Gdy to nastąpi, na każdy placek nałóż warstwę mięsa, jak najbardziej płasko. Farsz przykryj kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Ważne, by zrobić to równomiernie. Następnie odwróć placek i przysmaż na złoto.

Na koniec przełóż placki do naczynia żaroodpornego i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po upływie tego czasu danie jest gotowe - możesz podawać je z ulubionym sosem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy