Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto bez pieczenia - domowe bounty z trzech składników
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.05.2021 02:00

Ciasto bez pieczenia - domowe bounty z trzech składników

Ciasto bez pieczenia przypominające Bounty
Canva.com (margoulliatphotos, Getty Images)

Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

Ciasto bez pieczenia, które przypomina kultowe batoniki

Bez wątpienia ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na wyborny śnieżny puch. Dziś wypróbujemy recepturę na domowe Bounty.

Ciasto bez pieczenia wzorowane na batonikach Bounty można uznać za dobra alternatywę dla sklepowych słodyczy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nawet osoby, które nie są najlepsze w przyrządzaniu łakoci poradzą sobie z tą recepturą.

Domowe batoniki Bounty zrobimy z tylko trzech składników. Można je dostać w niemal każdym sklepie spożywczym. Niewykluczone, że masz je nawet we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 180 g mleka skondensowanego

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

(Canva / harmoony)

Prosty przepis na wyśmienite ciasto bez pieczenia

Na początku wiórki kokosowe przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko skondensowane. Całość starannie mieszamy tak, aby otrzymać jednolitą i spójną masę. Formujemy z niej niewielkie batoniki.

Batoniki z masy kokosowej odstawiamy na blacie i bierzemy się za czekoladę. Tabliczki dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystarczy w garnku zagotować wodę, a w stalowym naczyniu umieścić czekoladę.

Uformowaną masę kokosową smarujemy roztopioną czekoladą. Nie zaszkodzi wzbogacić jej o miód. Wówczas specjał będzie miał jeszcze bardziej wyrazisty smak. Batoniki odstawiamy do zastygnięcia. Najlepszy efekt otrzymamy, jeśli pozostawimy je na dobę w lodówce.

Oczywiście masę kokosową możemy uformować w inny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by deser wyglądał jak standardowe ciasto bez pieczenia. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Godny uwagi jest również deser z dodatkiem serka mascarpone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: