Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia przypominające Bounty

Canva.com (margoulliatphotos, Getty Images)

Ciasto bez pieczenia - domowe bounty z trzech składników

25 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest również tym razem. Wielbiciele łakoci z pewnością docenią domowe Bounty. Wystarczą tylko trzy składniki.

Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

Ciasto bez pieczenia, które przypomina kultowe batoniki

Bez wątpienia ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na wyborny śnieżny puch. Dziś wypróbujemy recepturę na domowe Bounty.

Ciasto bez pieczenia wzorowane na batonikach Bounty można uznać za dobra alternatywę dla sklepowych słodyczy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nawet osoby, które nie są najlepsze w przyrządzaniu łakoci poradzą sobie z tą recepturą.

Domowe batoniki Bounty zrobimy z tylko trzech składników. Można je dostać w niemal każdym sklepie spożywczym. Niewykluczone, że masz je nawet we własnej kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 180 g mleka skondensowanego

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

(Canva / harmoony)

Prosty przepis na wyśmienite ciasto bez pieczenia

Na początku wiórki kokosowe przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko skondensowane. Całość starannie mieszamy tak, aby otrzymać jednolitą i spójną masę. Formujemy z niej niewielkie batoniki.

Batoniki z masy kokosowej odstawiamy na blacie i bierzemy się za czekoladę. Tabliczki dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystarczy w garnku zagotować wodę, a w stalowym naczyniu umieścić czekoladę.

Uformowaną masę kokosową smarujemy roztopioną czekoladą. Nie zaszkodzi wzbogacić jej o miód. Wówczas specjał będzie miał jeszcze bardziej wyrazisty smak. Batoniki odstawiamy do zastygnięcia. Najlepszy efekt otrzymamy, jeśli pozostawimy je na dobę w lodówce.

Oczywiście masę kokosową możemy uformować w inny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by deser wyglądał jak standardowe ciasto bez pieczenia. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Godny uwagi jest również deser z dodatkiem serka mascarpone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Przepisy

Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

Czytaj więcej >

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >