Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane
youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane

4 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób.

Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.

Placki ziemniaczane inaczej

Dodatek piany z białek jaj sprawia, że placki uzyskują genialną fakturę, a ich objętość zwiększa się przynajmniej dwukrotnie. Nawet najbardziej wprawny smakosz nie odczuje różnicy w braku całego jajka, ponieważ same białka nadają plackom wystarczającego smaku.

W przepisach złożonych z tak małej ilości składników bardzo ważna jest ich jakość. Dlatego nie warto oszczędzać na ziemniakach czy cebuli, a zamiast tego należy kupić najlepsze, jakie znajdziesz w swojej okolicy. Po spróbowaniu takich placków nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS.

Źródło: Ryzhkov, Getty Images

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 białka jaj

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia kartofli z pozostałości ziemi oraz kurzu. Obierz je jak najcieniej, wrzucając obrane ziemniaki do wody - w taki sposób uchronisz je przed ciemnieniem. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.

To samo powtórz z ziemniakami. Jeśli chcesz, aby placki miały bardziej zbitą konsystencję, zetrzyj je na większych otworach. Dopraw całość pieprzem. Białka z niewielką szczyptą soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy ziemniaczanej.

Korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki, delikatnie połącz starte warzywa z pianą. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj na gorąco. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnianawypasie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy