Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny
canva/Изображения пользователя troyka

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?

Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • kminek

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie smalcu

Białą fasolę dokładnie odsącz z zalewy. Zmiksuj ją na jednolitą masę przy użyciu blendera.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Pod koniec smażenia dodaj do niej trochę przypraw.

Fasolę wymieszaj z cebulą i przyprawami. Naczynie ze smalcem przykryj, schłodź. Podawaj do chleba.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak smalczyku, możesz do niego dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

  • Jeśli zaś wolisz słodkawe smaki, do smażącej się cebulki, dodaj też trochę pokrojonego jabłka.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny smalec , zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na aksamitny, domowy smalec .

fasolka
fasolka

Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy