Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny
Smakuje ci smalec, ale nie jesz go z troski o zdrowie? Mamy dla ciebie super prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny. Przygotujesz go w 15 minut i będzie pyszny jak tradycyjny, choć zawiera tylko roślinne składniki. A zamiast podnosić poziom cholesterolu, będzie go obniżał. Rewelacja, prawda?
Smalec w ostatnich latach stał się modnym smarowidłem. Nie jest co prawda zdrowy, bo to niemal czysty, zwierzęcy tłuszcz, jednak czasami po prostu mamy na niego ochotę. Dlatego proponujemy przygotować smalec z fasoli. Nasze rozwiązanie łączy w sobie doskonały smak i zdrowie i doskonale smakuje na pajdzie chleba.
Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny
Składniki:
-
1 puszka białej fasoli
-
1 duża cebula
-
2 łyżki oleju
-
kminek
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie smalcu
Białą fasolę dokładnie odsącz z zalewy. Zmiksuj ją na jednolitą masę przy użyciu blendera.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista. Pod koniec smażenia dodaj do niej trochę przypraw.
Fasolę wymieszaj z cebulą i przyprawami. Naczynie ze smalcem przykryj, schłodź. Podawaj do chleba.
Wskazówki:
-
Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak smalczyku, możesz do niego dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
-
Jeśli zaś wolisz słodkawe smaki, do smażącej się cebulki, dodaj też trochę pokrojonego jabłka.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny smalec , zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na aksamitny, domowy smalec .
Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker