Prosty przepis na zupę z soczewicy
Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy.
Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem.
Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
-
200 g czerwonej soczewicy
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
4 ziemniaki
-
2 ząbki czosnku
-
1,5 l bulionu
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
kurkuma
-
papryka ostra i słodka
-
oregano
-
sól, pieprz
Przygotowanie zupy z soczewicy
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, zeszklij ją co jakiś czas mieszając. Dodaj marchewkę, ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż mieszając.
Warzywa zalej gorącym bulionem. Dodaj opłukaną soczewicę, zagotuj, dodaj sól, pieprz, kurkumę i paprykę. Gotuj ok. 15 minut.
Do zupy dodaj przecier pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw ją do smaku oregano, solą, pieprzem, kurkumą i papryką.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku