Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki
canva/jabiru; Screen wideo z filmu na kanale Salve TV na YouTube

Prosty przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy myślimy o klasycznej polskiej kuchni, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą nam do głowy, są gołąbki. Niżej zdradzamy, w jaki sposób wykonuje je siostra Anastazja. Jej receptura posmakuje każdemu.

Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie, które daje energię na cały dzień.

Wiele osób błędnie uważa, że są zbyt pracochłonne i nie warto poświęcić dodatkowego czasu na ich przygotowanie. Dlatego przepis siostry Anastazji jest tak dobry - nie wymaga bowiem zanadto wiele pracy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki siostry Anastazji

Masz ochotę na inne klasyczne dania? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty

  • 400 g ryżu

  • olej

  • 1 duża cebula

  • 3-4 dag suszonych grzybów

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 2-3 dag mąki pszennej

  • 1/2 szklanki śmietany

Sparz główkę kapusty w osolonej wodzie z dwiema łyżkami oliwy. Usuń jej głąb i rozłóż liście, odcinając twarde ogonki. Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby na noc. Usmażoną cebulę i namoczone grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Wyłóż nadzienie na oprawione liście kapusty, złóż ich brzegi do środka i zawiń w rulon. Gołąbki przełóż do brytfanny, podlej rosołem, dodaj olej i duś je w pod przykryciem, najlepiej w piekarniku .

Zrób sos z wody po grzybach, śmietany i mąki. Gołąbki podawaj polane topionym masłem z podsmażoną bułką tartą oraz sosem śmietanowo grzybowym. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/Nataly Hanin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy