Prosty przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki
Gdy myślimy o klasycznej polskiej kuchni, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą nam do głowy, są gołąbki. Niżej zdradzamy, w jaki sposób wykonuje je siostra Anastazja. Jej receptura posmakuje każdemu.
Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie, które daje energię na cały dzień.
Wiele osób błędnie uważa, że są zbyt pracochłonne i nie warto poświęcić dodatkowego czasu na ich przygotowanie. Dlatego przepis siostry Anastazji jest tak dobry - nie wymaga bowiem zanadto wiele pracy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki siostry Anastazji
Masz ochotę na inne klasyczne dania? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
-
1 główka świeżej kapusty
-
400 g ryżu
-
olej
-
1 duża cebula
-
3-4 dag suszonych grzybów
-
2 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
2-3 dag mąki pszennej
-
1/2 szklanki śmietany
Sparz główkę kapusty w osolonej wodzie z dwiema łyżkami oliwy. Usuń jej głąb i rozłóż liście, odcinając twarde ogonki. Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby na noc. Usmażoną cebulę i namoczone grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż nadzienie na oprawione liście kapusty, złóż ich brzegi do środka i zawiń w rulon. Gołąbki przełóż do brytfanny, podlej rosołem, dodaj olej i duś je w pod przykryciem, najlepiej w piekarniku .
Zrób sos z wody po grzybach, śmietany i mąki. Gołąbki podawaj polane topionym masłem z podsmażoną bułką tartą oraz sosem śmietanowo grzybowym. Smacznego.
Źródło: canva/Nataly Hanin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: deon.pl