Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem
Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało.
Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Składniki:
-
1 jajko
-
1 łyżeczka octu
-
szczypta soli
-
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie jajka w koszulce
Jajko wybij ostrożnie do kubka. W małym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody. Posól ją, dodaj sól, wymieszaj, zmniejsz ogień.
Wodę w garnku zamieszaj łyżką, tak by pośrodku powstał wir. Wlej w niego jajko, a potem mieszaj wodę łyżką, tak, by białko dokładnie otoczyło żółtko, tworząc koszulkę.
Jajko gotuj na niedużym ogniu ok. 2-3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Jajko wyjmij łyżką cedzakową na talerzyk, oprósz je solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na idealne jajko sadzone , a także na jajko po wiedeńsku .
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: winiary, mojegotowanie