Prosty sposób na kiszoną rzodkiewkę
Rzodkiewki są małymi, niepozornymi warzywami, które skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Wiele osób nazywa rzodkiewkę "królową nowalijek", a duża ilość związków siarki może być szczególnie doceniona przez ludzi, którzy chcą poprawić swoje włosy i paznokcie.
Kiszona rzodkiew jest również świetnym sposobem na wprowadzenie kiszonek do diety dzieci, które nie chcą jeść kiszonej kapusty czy ogórków. Rzodkiewka jest delikatniejsza po fermentacji i nie wydziela tak dużo przykrego dla niektórych aromatu.
Najlepszy czas na kiszoną rzodkiewkę
Właśnie teraz jest sezon na nowalijki, dlatego warto rozejrzeć się po okolicznych targowiskach za młodą rzodkiewką. Poddanie ją procesowi fermentacji wypełnia rzodkiewkę bakteriami kwasu mlekowego, które są naturalnym prebiotykiem i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego.
W medycynie naturalnej warzywo to wykorzystuje się przy leczeniu kamicy nerkowej, krzywicy, anemii, artretyzmie czy reumatyzmie. Wykazuje działanie bakteriostatyczne i grzybobójcze, wzmaga apetyt, ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza objawy niestrawności.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI.
Źródło: GEOLEE, Getty Images Pro
Przepis na kiszoną rzodkiewkę
Składniki:
-
6 pęczków rzodkiewki
-
6 ząbków czosnku
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
pieprz
-
korzeń chrzanu
-
2 baldachimy kopru
-
2 łyżki soli
-
woda
-
woda z kiszonych ogórków lub kapusty
Zacznij od odkrojenia rzodkiewek od łodyg. Wstaw je w durszlaku i przepłucz dokładnie bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody z 2 łyżkami soli. Odstaw solankę do całkowitego wystudzenia, aby nie podgotowała delikatnych składników kiszonki.
Do dużego słoika włóż rzodkiewki, koper, pokrojony chrzan, pieprz, ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Zalej słoik solanką. Aby rzodkiewki nie pływały, dociśnij je spodeczkiem z ciężarem. Odstaw słoik do kiszenia w ciepłe i ciemne miejsce na 3 dni.
Po 3 dniach przełóż zakręcony słoik do lodówki. Pozostaw go tam na kolejne 7 dni. Po tym czasie możesz odstawić kiszonkę do spiżarni, lub zjeść od razu - tak przygotowane rzodkiewki przetrwają wiele miesięcy. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: