Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?
Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu czy zsiadłego mleka i mamy przed sobą prawdziwą ucztę, wobec której ciężko się powstrzymać.
Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pewnego prostego triku, który może uchronić kotlety przed nadmiernym wysuszeniem i twardością. Stosując go za każdym razem, będziesz w stanie usmażyć kotlety w idealny sposób, który spodoba się każdemu smakoszowi.
Kotlety mielone z dodatkiem bulionu
W trakcie smażenia duża ilość wilgoci wyparowuje z powodu wysokiej temperatury. Wkładając zbyt wiele mięsa na patelnię na raz również łatwo o przesuszenie - za niska temperatura z kolei sprawia, że mięso nie zamyka się odpowiednio szybko i przez całą obróbkę wydobywa się z niego woda.
Wystarczy jednak w czasie mieszania masy mięsnej ze składnikami, dodać do niej odrobinę bulionu. Doskonałym rozwiązaniem jest namoczenie suchej bułki w bulionie, a następnie wlanie kilku łyżek płynu, które pozostały w misce.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images
Przepis na kotlety mielone z bulionem
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
1 czerstwa bułka
1 średnie lub małe jajko
1 średnia cebula - 180 g
1 ząbek czosnku
majeranek
sól
pieprz
olej
szklanka bulionu
bułka tarta
Na początku zetrzyj cebule na tarce o drobnych oczkach. Mięso zmiel samodzielnie w domu lub poproś o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. Umieść suchą bułkę w misce i zalej ją bulionem. Odstaw, aż bułka całkowicie nasiąknie bogatym w smaku płynem.
W osobnej misce umieść mięso, tartą cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajko, namoczoną bułkę i kilka łyżek bulionu. Zacznij mieszać masę dłońmi, a gdy wszystkie składniki połączą się, możesz przejść do smażenia.
Podziel masę na porcję i formuj je w kotlety mielone. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu. Gdy staną się chrupiące z wierzchu, wyławiaj je i odkładaj na ręcznik papierowy do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl
undefined