Smakosze.pl
Kotlety smielone

Pixabay /webandi

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

23 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są klasyką polskiej kuchni, która pojawia się na naszych stołach praktycznie każdego tygodnia. Niestety, sporym problemem jest suche mięso, które ma bardzo mało puszystości. Wystarczy jednak dolać do masy mięsnej odrobinę bulionu, aby uzyskać wspaniały posiłek.

Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu czy zsiadłego mleka i mamy przed sobą prawdziwą ucztę, wobec której ciężko się powstrzymać. 

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pewnego prostego triku, który może uchronić kotlety przed nadmiernym wysuszeniem i twardością. Stosując go za każdym razem, będziesz w stanie usmażyć kotlety w idealny sposób, który spodoba się każdemu smakoszowi. 

Kotlety mielone z dodatkiem bulionu

W trakcie smażenia duża ilość wilgoci wyparowuje z powodu wysokiej temperatury. Wkładając zbyt wiele mięsa na patelnię na raz również łatwo o przesuszenie - za niska temperatura z kolei sprawia, że mięso nie zamyka się odpowiednio szybko i przez całą obróbkę wydobywa się z niego woda.

Wystarczy jednak w czasie mieszania masy mięsnej ze składnikami, dodać do niej odrobinę bulionu. Doskonałym rozwiązaniem jest namoczenie suchej bułki w bulionie, a następnie wlanie kilku łyżek płynu, które pozostały w misce.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na kotlety mielone z bulionem

Składniki: 

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 średnie lub małe jajko

  • 1 średnia cebula - 180 g

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • szklanka bulionu

  • bułka tarta

Na początku zetrzyj cebule na tarce o drobnych oczkach. Mięso zmiel samodzielnie w domu lub poproś o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. Umieść suchą bułkę w misce i zalej ją bulionem. Odstaw, aż bułka całkowicie nasiąknie bogatym w smaku płynem. 

W osobnej misce umieść mięso, tartą cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, jajko, namoczoną bułkę i kilka łyżek bulionu. Zacznij mieszać masę dłońmi, a gdy wszystkie składniki połączą się, możesz przejść do smażenia. 

Podziel masę na porcję i formuj je w kotlety mielone. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu. Gdy staną się chrupiące z wierzchu, wyławiaj je i odkładaj na ręcznik papierowy do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >