Prosty sposób na puszysty biszkopt
Dobry biszkopt wydaje się nieosiągalnym celem dla wielu początkujących kucharzy. Wystarczy jednak zastosować się do jednej zasady, aby móc się cieszyć idealnym ciastem za każdym razem. Podczas wsypywania suchych składników do mokrych, zrób to jak najszybciej, aby masa nie straciła za dużo powietrza.
Mnóstwo ludzi podczas mieszania składników na biszkopt marnuje zbyt dużo czasu. Aby zachować odpowiednią puszystość, ciasto powinno jak najmniej czasu spędzić poza piekarnikiem.
Stosując się do poniższych porad, a także mając składniki wysokiej jakości, żaden biszkopt więcej nie zostanie utracony. Każda z prób zakończy się ogromnym sukcesem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis puszysty biszkopt
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżki wody
-
4 jajka
-
odrobina soli
-
pół łyżki proszku do pieczenia
Na początku oddziel żółtka jaj od białek. Białka wlej do dużej miski i zacznij miksować je mikserem z odrobiną soli. Uzyskaną tak sztywną pianę odstaw na bok. W osobnej misce ukręć żółtka z cukrem na kogel mogel.
Do ubitych żółtek wlej powoli białka, miksując mikserem na najniższych obrotach. Następnie należy wsypać przesiany proszek do pieczenia i mąkę - każde z nich dodawaj partiami. Gdy wsypiesz mąkę, dolej wodę. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przelej ciasto do blachy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość do momentu, gdy wbity patyczek w ciasto będzie suchy. Zazwyczaj trwa to około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i odstaw do ostudzenia.
Źródło: canva/Miuda_21, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniatosztuka.blogspot.com