Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczystą wątróbkę
canva/Dimijana, Getty Images

Prosty sposób na soczystą wątróbkę

15 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze wysmażona wątróbka nie ma sobie równych - jest delikatna, a w połączeniu ze słodką cebulką, staje się prawdziwym rarytasem. Aby wyszła soczysta, należy solić ją dopiero po usmażeniu. Sól wyciąga wilgoć, co przy zbyt długim wystawieniu wątróbki na jej działanie, ta staje się sucha jak wiór.

Aby wątróbka udała się w doskonały sposób, przed smażeniem warto wymoczyć ją w mleku. Dzięki temu usuwa się większość jej naturalnej goryczki, a także delikatnie ją zmiękcza.

Najważniejszym aspektem smażenia jej jest jedna sól, która nadaje wątróbce doskonałego smaku, a także pogłębia go. Oczywiście nie może jej zabraknąć, lecz warto powstrzymać się przed dodawaniem jej zbyt wcześnie - najlepiej działa posolenie na chwilę przed zdjęciem patelni.

Przepis na soczystą wątróbkę

Składniki:

  • pół kilo wątróbki

  • 2 cebule

  • 2 antonówki

  • mleko

  • masło klarowane

  • mąka

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i przerostów. Pokrój ją w cieńsze plasterki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw ją na około 2 godziny do lodówki, aby chwilę się w nim pomoczyła.

W międzyczasie obierz cebulę oraz jabłka. Owoce umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na patelnie z masłem i podsmażaj, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę jabłka.

Wątróbkę osusz z mleka, obtocz w mące i wrzuć do smażącej się cebuli. Gdy wątróbka nabierze złotej skórki, dopraw całość solą oraz pieprzem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl; niebonatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy