Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na soczyste kotlety mielone
Monika Dec
Monika Dec 10.05.2021 02:00

Prosty sposób na soczyste kotlety mielone

kotlety mielone
canva/ olga kriger

Każdy miłośnik gotowania ma zapewne swój niezawodny sposób na kotlety mielone. Nic dziwnego, w końcu to danie należy do prawdziwego kanonu najpopularniejszych potraw w Polsce. Co zrobić, aby było idealnie soczyste i puszyste?

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste?

Warto poznać kilka tricków, które ułatwią nam przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze tuż przed ich smażeniem, warto najpierw je schłodzić. Zawsze pamiętaj o tym, aby włożyć mięso przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Po drugie nie zapomnij wzbogacić kotletów aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje do nich między innymi: koperek, natka pietruszki, tymianek i majeranek. Doskonałym wyborem może być również czosnek niedźwiedzi, o czym pisaliśmy w tym artykule.

Duże znaczenie ma również tłuszcz, na którym smażymy nasze kotlety. Eksperci kulinarni uważają, że najlepszym wyborem może być olej, smalec, tłuszcz gęsi oraz masło klarowane. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety mielone.

Przepis na soczyste kotlety mielone

Lista składników:

  • 1 kajzerka

  • mleko do namoczenia kajzerki

  • 1/2 kg mięsa mielone

  • 1 cebula 

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • bułka tarta 

  • tłuszcz do smażenia 

Sposób wykonania:

Zalej wodą lub mlekiem kajzerkę i ostaw ją na około 15 minut. Po tym czasie do miski zmielone mięso, wraz ze startą cebulą, jednym jajkiem, przyprawami oraz odciśniętą wcześniej bułką.

Z mięsnej masy wyrób podłużne kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Danie podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz je również wstawić do piekarnika - będą wtedy jeszcze bardziej soczyste. Szczegóły w dalszej części tekstu.

Soczyste kotlety mielone prosto z piekarnika

Usmażone kotlety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć bardzo długiego smażenia kotletów, a nasze mięso stanie się niezwykle soczyste i miękkie w środku.

Dobrym pomysłem jest również dodanie do kotletów łyżki musztardy. Doda im jeszcze większej delikatności oraz soczystości. Jest to trick doskonale znany m.in. naszym babciom.

Polecamy również przepis na kotlety mielone według receptury Jakuba Kuronia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło kuchnia wp/ kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram