Smakosze.pl Porady Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku
canva/Mythia

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

15 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czosnek bez problemu kupisz w każdym sklepie. Jeśli jednak masz ogródek możesz pokusić się o własną hodowlę. Nie jest trudna, zwłaszcza że zdradzimy ci prosty sposób na uprawę zimowego czosnku.

Czosnek traktowany jest w kuchni jak przyprawa. Podnosi bowiem smak wielu potraw, np. zup, mięs, sosów, past. Jest też ceniony ze względu na właściwości prozdrowotne. Mało który produkt poradzi sobie tak dobrze z przeziębieniem jak on. I to bez efektów ubocznych. Dlatego zawsze warto go mieć pod ręką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Ogródkowa uprawa czosnku staje się coraz popularniejsza. Trudno się temu dziwić, wszak nie jest to zbyt trudne. A koniec października lub początek listopada to najlepszy moment, żeby zasadzić czosnek z myślą o przyszłorocznych zbiorach. Możesz go też wsadzić wiosną jednak główki nie urosną zbyt duże.

Czosnek jest dość wymagający, jeśli chodzi o glebę. Lubi bowiem ziemię żyzną, bogatą w próchnicę. Jeśli twój ogród spełnia ten warunek masz już z górki. Jeśli nie, możesz nawieźć ogródek obornikiem, jednak z zasadzeniem czosnku będziesz musiała poczekać do przyszłej jesieni.

Główki czosnku podziel na pojedyncze ząbki. Zwróć uwagę by w każdym ząbku była piętka, bo to właśnie z niej wyrosną korzonki. Ząbki wsadzamy do ziemi w odległości co ok. 1 cm, na głębokość 5 cm.

Ważne wskazówki

Jesienią najlepiej jest sadzić odmiany czosnku : arkus, ceves, huzar, mega oraz ornak. Do uprawy najlepsze są duże ząbki czosnku. Rosnący czosnek wymaga regularnego podlewania. Czosnek nadaje się do zbioru, kiedy jego liście, czyli szczypior zaczynają się zaginać.

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/istetiana

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobietagazeta

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy