Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-06-18T222029.200

canva/ValentynVolkov

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

18 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czosnek nie od dziś gości w naszych kuchniach. Warzywo słynie również ze swoich cennych prozdrowotnych zalet. Jak rozróżnić ten polski od chińskiego? Zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę.

Robiąc codzienne zakupy warto zastanowić się wcześniej jaki produkt wkładamy do koszyka. Warto sięgać po np. czosnek pochodzący od polskich rolników zamiast tego importowanego z Chin.

Niestety, media podają, że ten drugi jest wątpliwej jakości, a nawet może być szkodliwy dla zdrowia.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

W jaki sposób rozróżnić rodzimy czosnek od importowanego z Chin? Śpieszymy z odpowiedzią!

Jak odróżnić rodzimy czosnek od chińskiego?

Robiąc zakupy warto zwracać uwagę na szczegóły i dokładnie obejrzeć produkt, który mamy zamiar włożyć do naszego koszyka.

Kurki będą jeszcze lepsze

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?

CZYTAJ DALEJ

Chiński czosnek jest o wiele większy od tego, który został wyhodowany przez naszych rolników. Jego główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę.

Polski czosnek ma zazwyczaj lekko fioletową lub jasnoróżową osnówkę. Eksperci uważają jednak, że kolor osnówki główek i ząbków nie zawsze pokrywa się ze stwierdzeniem chińskiego czosnku.

Projekt bez tytułu (43)

Czosnek chiński różni się od krajowego również smakiem. Ten pierwszy jest słodkawy i dość delikatny w smaku. Łatwiej się go obiera, nie kiełkuje (o tym dlaczego jest to tak ważne pisaliśmy tutaj). Chiński czosnek ma także skłonność do szybkiego pleśnienia.

Niektórzy uważają, że dobrym sposobem na sprawdzenie pochodzenia czosnku jest wsadzenie jesienią jego jednego ząbka do doniczki - jeśli zacznie kiełkować, to znaczy, że z pewnością nie pochodzi z Chin.

Chcesz uprawiać czosnek we własnym ogrodzie? Przydatne wskazówki zdradzaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kalendarz rolników

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >