Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Monika Dec
Monika Dec 18.06.2021 02:00

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

Projekt bez tytułu - 2021-06-18T222029.200
canva/ValentynVolkov

Czosnek nie od dziś gości w naszych kuchniach. Warzywo słynie również ze swoich cennych prozdrowotnych zalet. Jak rozróżnić ten polski od chińskiego? Zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę.

Robiąc codzienne zakupy warto zastanowić się wcześniej jaki produkt wkładamy do koszyka. Warto sięgać po np. czosnek pochodzący od polskich rolników zamiast tego importowanego z Chin.

Niestety, media podają, że ten drugi jest wątpliwej jakości, a nawet może być szkodliwy dla zdrowia.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

W jaki sposób rozróżnić rodzimy czosnek od importowanego z Chin? Śpieszymy z odpowiedzią!

Jak odróżnić rodzimy czosnek od chińskiego?

Robiąc zakupy warto zwracać uwagę na szczegóły i dokładnie obejrzeć produkt, który mamy zamiar włożyć do naszego koszyka.

Chiński czosnek jest o wiele większy od tego, który został wyhodowany przez naszych rolników. Jego główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę.

Polski czosnek ma zazwyczaj lekko fioletową lub jasnoróżową osnówkę. Eksperci uważają jednak, że kolor osnówki główek i ząbków nie zawsze pokrywa się ze stwierdzeniem chińskiego czosnku.

Projekt bez tytułu (43)
undefined

Czosnek chiński różni się od krajowego również smakiem. Ten pierwszy jest słodkawy i dość delikatny w smaku. Łatwiej się go obiera, nie kiełkuje (o tym dlaczego jest to tak ważne pisaliśmy tutaj). Chiński czosnek ma także skłonność do szybkiego pleśnienia.

Niektórzy uważają, że dobrym sposobem na sprawdzenie pochodzenia czosnku jest wsadzenie jesienią jego jednego ząbka do doniczki - jeśli zacznie kiełkować, to znaczy, że z pewnością nie pochodzi z Chin.

Chcesz uprawiać czosnek we własnym ogrodzie? Przydatne wskazówki zdradzaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kalendarz rolników

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: