Smakosze.pl Przepisy Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji
canva/ch__ch

Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji

4 września 2022

Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".

Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.

Przepis na wyrazistą surówkę chińską

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 łyżek octu ryżowego

  • 5 łyżek wody

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekane orzechy ziemne do podania (opcjonalnie)

Jak przygotować chińską surówkę? Przepis jest prosty, a efekty znakomite

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie szatkujemy warzywo, przenosimy do dużej miski i solimy. Dzięki temu zabiegowi uwolni wodę, która będziemy mogli usunąć. W efekcie surówka z czasem nie będzie „pływała".

W garnku zagotowujemy wodę, ocet ryżowy, olej i cukier. Delikatnie solimy i rozprowadzamy składniki. Odstawiamy do przestudzenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Warzywa łączymy z chłodną zalewą z garnka. Całość przenosimy do odsączonej kapusty i mieszamy. Surówkę przed podaniem chłodzimy przez jakiś czas. Marynata wniknie w warzywa i poprawi ich smak. Możemy też posypać ją orzechami ziemnymi bez soli. Smacznego.

Po inne pomysły na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy lekki specjał z pora oraz słodką kombinację marchewki i jabłka z odrobiną imbiru i miodu .

Surówka chińska jest wyborna
canva/ ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy