Smakosze.pl Porady Przecinam banana na pół, owijam wokół róży. 1 miesiąc i dzieje się magia
Fot. YouTube/ Vườn & Nhà

Przecinam banana na pół, owijam wokół róży. 1 miesiąc i dzieje się magia

31 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

W mojej kuchni i zapewne w wielu innych banany są produktem, który zawsze leży w miseczce z owocami. Ich pospolitość i łatwa dostępność sprawiają, że możemy zajadać się nimi niemal bez ograniczeń.

Gdy nie jestem w stanie więcej ich jeść, owoce wykorzystuję w ogrodzie. Owijając nimi róże sprawiam, że dzieje się magia. Wystarczy miesiąc, aby zobaczyć cudowne rezultaty.

Banan i róża

Banany są skarbnicą ogromnej ilości minerałów, z których korzystać mogą nie tylko nasze organizmy, ale również rośliny. Dla nich szczególnie istotne są potas i fosfor. Poza nimi pełne są magnezu, wapnia, siarki oraz kwasu krzemowego.

Największą chlubą mojego ogrodu są róże. Kiedy kwitną, cały teren pokryty jest ogromnymi i wspaniałymi kwiatami. Zasługą takiego efektu jest właśnie trik z bananem, który opisuję poniżej. Poza nim stosuje również nawóz ze skórek banana, który odżywia rośliny i przyspiesza ich wzrost.

Róża (1).jpg
Fot. Canva
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak

Owijam bananem róże

Osobą, która nauczyła mnie tego patentu jest wujek - to właśnie na jego ogrodzie się wzorowałem planując rozmieszczenie i gatunki roślin . Jego róże były najpiękniejsze w okolicy. Jak więc zabrać się za zastosowanie tego rozwiązania?

Na początku należy wybrać kilka gałązek róży, którą chcemy sklonować. Obcinamy z nich liście i robimy nieduży otwór u podstawy. Wkładamy do niego niewielki kamyczek tak, aby wytworzyć pustą przestrzeń. Następnie owijamy wokół przeciętym na pół bananem, stabilizujemy wszystko sznurkiem i zakopujemy w doniczce na około 25 dni.

Sposób na klonowanie róży

Po 25 dniach regularnego podlewania można wyjąć róże z ziemi. Naszym oczom powinny ukazać się korzonki. Sadzonkę wystarczy teraz posadzić na odpowiednim stanowisku. Ja zawsze wybieram miejsce, gdzie słońce świeci bezpośrednio przynajmniej 7 godzin.

Ważne jest również osłonięcie od silnych wiatrów, które są dużym wrogiem róży. Delikatne kwiaty mogą się bowiem łatwo uszkodzić od mocnych podmuchów. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Vườn & Nhà na YouTube.

Róża.jpg
Fot. Canva
Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal
Za 10 zł zrobisz obiad dla całej rodziny. Wystarczą 3 składniki
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy