Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są niezastąpione w ogrodzie, wiele osób o tym nie wie
Banany posłużą nam nie tylko w kuchni. Ich skórki stanowią znakomity materiał na naturalny nawóz. Zamiast je wyrzucać, warto spróbować — rośliny odżyją i zachwycą was swoim wyglądem oraz obfitymi plonami.
Nie wyrzucaj resztek bananów
Bogate w potas i fosfor owoce pomogą zachować zdrowie nie tylko nam. Często wyrzucana skórka banana stanowi istotny składnik naturalnego nawozu, który przyda się do podlewania upraw balkonowych lub poprawy stanu krzewów oraz kwitnących roślin ogrodowych.
Najprostszym sposobem wykorzystania biologicznego odpadu jest pokrojenie go „na świeżo” - a więc tuż po obraniu owocu — i zmieszanie tych kawałeczków z ziemią, której użyjemy do wsadzenia roślin. Najlepsze efekty uzyskamy, dodając skórkę na 2-3 tygodnie przed zasadzeniem krzewów czy kwiatów. W przypadku okazów już rosnących trzeba zadziałać nieco inaczej.
Weszła na dział z pieczywem w Biedronce i jadła za darmo. Telefonem nagrał ją przypadkowy klientOprysk i naturalny nawóz w jednym
Wyciąg ze świeżych bananowych resztek skutecznie wesprze nasze uprawy, a zrobienie jest szybkie i nie wymaga specjalnych sprzętów czy procedur. Polega bowiem na zalaniu skórki zdjętej z jednego owocu 1 litrem ciepłej wody.
Taką mieszankę trzymamy w słoiku w ciemnym miejscu. Po 1-2 dniach płyn wystarczy rozcieńczyć świeżą wodą (1:1) i już można podlewać. Naturalny nawóz posłuży zarówno do wzmacniania roślin ogrodowych, w szczególności krzewów i drzew owocowych, a także warzyw. Sprawdzi się tez jako zabezpieczenie przed mszycami.
Banan musi być umyty
Najważniejszym elementem przygotowania domowego nawozu z banana jest staranne oczyszczenie owocu z pozostałości chemii stosowanej przez wytwórców w transporcie i uprawie. Przed obraniem koniecznie zostawcie je na minimum 10 minut w misce z chłodną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki proszku na 1 litr wody.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie części banana. Ze skórki okazów ekologicznych możecie zrobić wegański bekon. Z dojrzałych owoców warto przygotować owocowy koktajl z sezonowymi owocami lub bananowy chlebek na sodzie.