Przed kiszeniem ogórków zawsze sprawdzam pogodę. Powód też cię przekona
Aby przygotować dobre ogórki kiszone, musimy zapewnić im właściwe warunki. Swoją rolę odgrywa tu także pogoda. Wiedziały o tym nasze babcie.
Nie kisimy ogórków podczas burzy
W naszej części Europy przygotowywanie kiszonek to tradycja. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy nie są więc podbudowane naukowo. Kiedy babcia mówi: „ nie kiś ogórków, bo idzie burza ”, nie zawsze wiadomo, czy to zabobon , czy prawdziwa ludowa wiedza.
W tym wypadku wygląda na to, że to drugie. Okazuje się, że burzowa pogoda rzeczywiście może zepsuć ogórki kiszone . Wiąże się to z wyładowaniami atmosferycznymi, czyli po prostu piorunami . Ładunki elektryczne w atmosferze mogą wywołać w bakteriach fermentacyjnych tzw. stres bakteryjny . Zaczną one pracować jak szalone i może się zdarzyć, że nawet rozsadzą słoik.
Pogoda na ogórki kiszone
Ten sam problem dotyczy choćby mleka zsiadłego, które w czasie burzy może się zepsuć. Wszędzie tam, gdzie obecne są kiszonki, są bakterie kwasu mlekowego , które są podatne na czynniki stresowe. Dobrze jest więc nie nastawiać ogórków nawet wtedy, kiedy zanosi się na burzę w ciągu najbliższej doby.
Naszym kiszonkom nie powinna natomiast szkodzić fala upałów. Oczywiście postawienie świeżo napełnionego słoika kiszonek na słońcu, kiedy jest 30 stopni w cieniu, z pewnością im nie posłuży. Jednak pierwsza doba fermentacji powinna przebiegać w cieple. Na pewno w jakimś chłodnym kącie kuchni mamy temperaturę niewiele wyższą od 22 stopni.
W jakiej temperaturze kisić ogórki
Ta wysoka temperatura pokojowa to najlepsze warunki na pierwszy dzień słoików z ogórkami. Potem zaś można wstawić je do spiżarni, gdzie p rzechowujemy je w temperaturze poniżej 18 stopni .
Oczywiście nie mamy wpływu na pogodę. W czasie upałów na burzę zbiera się błyskawicznie, co pokazują kolejne duże zjawiska pogodowe dzień po dniu. Warto więc zaplanować dzień kiszenia ogórków w okresie, kiedy upały nie są zbyt dotkliwe . Łatwiej wtedy pracować w kuchni, znaleźć dobre miejsce do przechowywania słoików przez pierwszą dobę, a obniżone ryzyko burzy to miły bonus.
Wypróbuj też przepis Strzelczyka na małosolne pomidorki i Ani Bardowskiej na ogórki w ostrej zalewie .