Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.07.2024 07:00

Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał

dżem z moreli
Fot. Canva/zouarino

Już nigdy nie sięgniesz po dżem ze sklepu. Wypróbuj przepis na dżem z moreli. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Ten domowy i naturalny dżem przygotujesz w łatwy sposób. Smak zachwyci całą rodzinę. 

Dżem z moreli najlepszy

Właśnie rozpoczął się sezon na morele. Jeżeli nie masz pomysłu, jak wykorzystać ten słodki owoc, koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz z niego doskonały dżem, który każdego zachwyci smakiem.

Spośród innych dżemów wyróżnia go nie tylko smak, ale też jeden składnik. Poznasz go za chwilę i dowiesz się, dlaczego musi znaleźć się w dżemie. Za nim przygotujesz ten dżem, musisz także wiedzieć, że jego smak uzależnia i będziesz musiała przygotowywać go co roku. 

morele.jpg
Fot. Canva/RitaE
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto bez piekarnika. Jest najlepsze na upały

Oprócz owoców przygotuj także ten składnik

Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim morele, co nikogo nie powinno specjalnie dziwić. Zadziwia coś innego. Chodzi o dodatek w postaci wanilii. Dzięki niej przetwory z owoców wyjdą doskonałe. Wszystkie potrzebne produkty wraz z proporcjami poznasz dzięki liście, która znajduje się poniżej. Przygotuj je wszystkie, a za chwile zrobimy z nich dżem.

Składniki:

  • 1 kg moreli (bez pestek)
  • 1 laska wanilii
  • 200 g cukru
  • ½ cytryny

Przepis na dżem z moreli

Umyte i pozbawione pestek morele pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, zasyp cukrem i dodaj laskę wanilii. Zostaw je na całą noc, aż owoce puszczą sok. Gotuj je przez 1,5 godziny na małym ogniu. Przykryj go pokrywką, a następnie pozostaw do wystygnięcia. 

Na drugi dzień ponownie zagotuj składniki. Wlej sok z połowy cytryny. Kiedy dżem osiągnie porządną gęstość, zaprzestań gotowania. Wyciągnij laskę wanilii, a dżem przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 10 minut. Słoiki z dżemem obróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw je do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, a przetwory wytrzymają do zimy. Sprawdź

gotowanie dżemu.jpg
Fot. Canva/Image Professionals GmbH