Mieszam z olejem i zanurzam w nim arbuza. Smakuje tak samo jak tuńczyk
Lubisz ryby? Teraz możesz przyrządzić arbuza, który smakuje jak ryba. Wystarczy, że zmieszasz go z olejem. Wyjdzie bezmięsny przysmak, który zrobi kulinarne wrażenie.
Co ma arbuz do tuńczyka?
Powinniśmy często jadać ryby. Wiemy, że są smaczne, ale też drogie. To może odstraszać przed zakupem ryb. Wiele osób nie jada ich, bo stało się weganami. Jednak i na to jest sposób. Można zrobić wegańskiego tuńczyka.
Przyda się arbuz i marynata. Zrobisz ją z sosu sojowego i oleju sezamowego. Warto użyć jeszcze innych składników, takich jak glony i olej roślinny. W takim aromatycznym sosie zanurz arbuza, a efekt zrobi na tobie wrażenie. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskiego tuńczyka.
Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie będzie hitem w Twoim domuJak zrobić wegańskiego arbuza?
Składniki:
- 1 arbuz
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki dowolnego oleju roślinnego
- 1 arkusz glonów nori
- sezam
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia marynaty. Do miski wlej sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny i skruszony arkusz glonów nori. Składniki dokładnie wymieszaj. Teraz pokrój arbuza w większą kostkę i włóż do marynaty.
Wszystko odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz marynowanego arbuza przez około 1 godzinę. Potem jeszcze raz zanurz owoc w marynacie i obtocz w ziarnach sezamu.
Arbuz, który udaje tuńczyka
Arbuz w takim wydaniu jest ciekawym daniem. Smakuje jak tuńczyk, a ten smak zawdzięcza wyjątkowej marynacie z olejów i glonów nori. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj ten przepis. Będzie smakował i zrobi wrażenie na niejednym smakoszu.
Sposób jest prosty w zastosowaniu. Jednak arbuz musi spędzić trochę czasu w marynacie, a potem w piekarniku. Przyrządź go i sprawdź, czy jesteś fanem wegańskiego tuńczyka. Pisaliśmy o tym, jak wypadają jagodzianki Magdy Gessler na tle innych jagodzianek. Radziliśmy, jak zrobić gołąbki zawijane w wyjątkowe liście.
Źródło: pysznosci.pl