Przejadły Ci się serniki i szarlotki? Oto zupełnie inny deser, smakuje mi wybitnie
Oto bardzo prosty przepis na niezwykle efektowne ciasto. Do jego atutów należy nie tylko aksamitny, czekoladowy smak, lecz także wygląd, w którym przenikają się wątki kremowe i czekoladowe. Goście, których podejmiesz tym ciastem, oniemieją z zachwytu.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia
Składniki tego ciasta wymagają podgrzewania jedynie na kuchence. Choć nie jest to więc ciasto zupełnie na zimno, kwalifikuje się jako deser bez pieczenia. Na skróty idzie głównie baza, przygotowywana z masy z wafelków kakaowych.
Tym, co nadaje ciastu według tego przepisu niezwykłej prezencji, jest nierównomierne wymieszanie dwóch połówek serowej masy. Jedna z nich jest kakaowa, druga śmietankowa. To dzięki nim ciasto nabiera niezwykłego wyglądu.
Kroję kiełbasę i wrzucam na patelnię razem z cebulą. Ostatnio to moja ulubiona kolacjaCiasto na bazie zmiksowanych wafelków
Do polania tego ciasta użyjemy polewy z tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej ze 100 ml kremówki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamiast śmietanki użyć do tego masła. Tak robią autorzy kanału Gesund und schnell, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.
Składniki
- 200 g nadziewanych wafelków czekoladowych
- 5 białek jaj
- 300 g cukru pudru
- Tabliczka gorzkiej czekolady 64-70% kakao
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 100 ml śmietany kremówki
Przygotowujemy czekoladowe ciasto bez pieczenia
Nadziewane wafelki kakaowe przekładamy do miseczki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Przerzucamy ją do formy i ubijamy, tworząc spód naszego ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, niezbyt sztywną masę, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Połowę masy z białek wylewamy do formy. Do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy i szpatułką „zawijamy” obie masy kilka razy, by stworzyły wzór, ale nie wymieszały się równomiernie. Chłodzimy przez 30 minut, aż żelatyna stężeje.
Ciasto wyjmujemy z formy. W rondelku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady podzieloną na kostki. Dodajemy kremówkę i mieszamy, by uzyskać jedwabistą masę. Kiedy ciasto już dobrze stężeje, wylewamy czekoladę na wierzch i rozprowadzamy szpatułką. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie na noc do lodówki.
Wypróbuj też staropolski patent na pączki według Tomasza Strzelczyka i przepis na domowe bułki pszenne.