Smakosze.pl Porady Przenigdy nie dodawaj ich do grzybów. Zepsują całe danie
Fot. Shutter/patrick_001

Przenigdy nie dodawaj ich do grzybów. Zepsują całe danie

3 października 2024

Jesień to idealna pora na grzyby. Darów lasu zbieramy tak wiele, że później szukamy w pośpiechu przepisów na konserwację naszych zbiorów. Warto pamiętać, by unikać nieodpowiednich kombinacji.

Chili i grzyby

Mocno przyprawiona chili kuchnia staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Niektórzy już sypią paprykę do wszystkiego. Warto powstrzymać się, sięgając po tego typu przyprawy w wypadku grzybowych dań .

Kapsaicyna, piekący składnik ostrych papryczek, jest rzeczywiście cennym składnikiem diety. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, lecz działa także na grzyby. Jej dodatek zaszkodzi sosowi grzybowemu, nie mówiąc o tym, że również zdominuje jego smak.

sos grzybowy z pietruszką

Zapomnisz o wzdęciach po fasolce po bretońsku. Wystarczy dodać łyżeczkę do namaczania strączków

Czym przyprawiać grzyby

Przy doprawianiu potraw z grzybów, takich jak sos grzybowy , unikamy więc zarówno chili, jak i pieprzu cayenne, który tak naprawdę nie jest pieprzem tylko właśnie proszkiem z papryki. Sam pieprz też stosujmy z umiarem ze względu na jego dominację nad smakiem grzybów.

Podobny efekt dotyczy też kurkumy i przypraw curry. Te ostatnie to różne mieszanki ziół, ale – jak nazwa wskazuje – także niemal zawsze zawierają kurkumę. I znów: przyprawa ta ma wiele zbawiennych właściwości, ale grzyby psuje.

Co dodawać do grzybów

Z polskimi leśnymi grzybami nie najlepiej komponują się też przyprawy o orientalnym charakterze . Unikać warto cynamonu, goździków, kardamonu i podobnych dań, które świetnie odnajdują się w azjatyckich daniach.

Do przyprawiania potraw z przewagą tego składnika świetnie nadają się zaś przyprawy o ziołowym aromacie. Sięgajmy często po liście laurowe i ziele angielskie. Idealnym dodatkiem jest majeranek, zielona pietruszka czy rozmaryn . Warto spróbować także gałki muszkatołowej, po którą rzadko sięgamy w podobnych kompozycjach.

Wypróbuj też przepis na roladki wieprzowe i poznaj właściwy sposób zbierania grzybów .

sos grzybowy z mięsem

Galaretka z cukrem jak z PRL-u. Przysmak z dzieciństwa zrobisz z 3 składników
Ta prosta surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Nie ma lepszej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy