Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Galaretka z cukrem jak z PRL-u. Przysmak z dzieciństwa zrobisz z 3 składników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.10.2024 06:00

Galaretka z cukrem jak z PRL-u. Przysmak z dzieciństwa zrobisz z 3 składników

galaretki
Fot. Shutter/Nadiia Diachenko

Galaretka krojona to przysmak, który w PRL-u cieszył się ogromną popularnością wśród wszystkich dzieci. Poznaj przepis i zrób te słodkości sama.  Nie tylko przypomnisz sobie jej smak, ale też zachwycisz swoje dzieci. 

Galaretka PRL, czyli powrót do smaku dzieciństwa

W czasach PRL-u brakowało wszystko. Nic więc dziwnego, że gospodynie musiały wykazywać się sporą kreatywnością i sprytem. Dzięki tym cechom potrafiły przyrządzić to, czego brakowało w sklepach. Jednym z takich produktów były słodycze.

Na szczęście szybko znalazły sposób, jak temu zaradzić. W łatwy sposób przyrządzały przysmak, który kochały wszystkie dzieci. Była nim galaretka pokrojona na kawałki i obtoczona w cukrze. Pamiętasz jeszcze ich smak? Poznaj przepis i powróć do beztroskich czasów dzieciństwa. 

sok z pomarańczy.jpg
Fot. Canva
Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo

Galaretka z prostych składników

Galaretka powstaje z połączenia trzech tanich produktów. Tyle wystarczy, aby przygotować słodkości, które zasmakują dzieciom. W dodatku niektóre z potrzebnych produktów na pewno masz w swojej kuchni, co znacznie obniży koszty. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się proporcji, a galaretka PRL wyjdzie doskonała. 

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 40 g żelatyny
  • 160 g cukru

Galaretka krojona - przepis

Przygotowanie galaretki zacznij od umycia pomarańczy. Następnie przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Przelej go przez gazę, aby oczyścić go z miąższu. Sok wlej do garnka, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. 

Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj składniki. Odstaw je na 15 minut. Gdy zacznie gęstnieć, garnek umieść na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu. Wtedy cukier i żelatyna się rozpuści, ale pamiętaj, aby nie doprowadzać masy do gotowania. 

Prostokątny pojemnik wyłóż folią spożywczą. Przelej do niego masę i równomiernie rozprowadź. Pojemnik schował na dwie godziny do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyciągnij ją z pojemnika i pokrój ją na małe kawałki. Każdy z nich obtocz w cukrze i słodycze gotowe. 

słodcze galaretki.jpg
Fot. Canva/Vilnis Husko