Ta prosta surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Nie ma lepszej
Taka sałatka z ogórków to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Z nadejściem jesiennych chłodów to dodatkowo niezwykłe wsparcie odporności naszego organizmu. Czy wspomnieliśmy już, że jest pyszna?
Surówka do obiadu
Niektórzy mogą się wzburzać, że przyprawianie ogórków kiszonych to mniej ogórka w ogórku, czyli mniej tego, co najlepsze. Niech jednak spróbują tej niezwykłej kompozycji, zanim zaczną ferować wyroki. W tym połączeniu, zwłaszcza z miodem i musztardą, składniki te pokazują to, co najlepsze.
Sałatka taka jest przy okazji lekarstwem jak się patrzy. Ogórki kiszone to naturalny probiotyk – wspierają organizm w budowie i utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej. Zaś odpowiednia ilość bakterii służy naszej odporności i dobremu samopoczuciu, włącznie z psychicznym.
Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepieZdrowa surówka z ogórków
Na tym jednak nie koniec. Cebula i sok z cytryny to przecież świetne źródła witamin. A miód działa przeciwzapalnie i, podobnie zresztą jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem.
Składniki
- ½ kg kiszonych ogórków
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- Sok z 1 cytryny (60 ml)
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Surówka ogórkowa
Miód, musztardę i sok z cytryny wkładamy do niewielkiego słoiczka. Dodajemy oliwę i 2-3 łyżki wody spod ogórków. Przez praskę przeciskamy czosnek.
Słoiczek zakręcamy dokładnie i wstrząsamy, aż składniki się połączą. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i zalewamy ją w miseczce powstałym sosem. Odstawiamy do zamarynowania.
Ogórki kiszone i paprykę kroimy w plasterki, zwłaszcza paprykę możliwie cienko. Wrzucamy je do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Surówkę zalewamy sosem z cebulą i dokładnie mieszamy.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę kijowską i niezwykłe ciasto czekoladowe.