Przenigdy nie jedz takich mandarynek. Chodzi o twoje zdrowie
Spożywane zimą cytrusy dostarczają cenne dla organizmu witaminy. Obecnie w sklepach dostępne są soczyste mandarynki, ale, niestety, mogą okazać się szkodliwe. Wszystko przez brak odpowiedniego przygotowania owoców przed spożyciem. Dowiedz się, co należy zrobić, aby nie narazić się na przykre dolegliwości trawienne.
Mandarynki mogą być szkodliwe
Producenci, przed transportem zabezpieczają owoce środkami konserwującymi. Takie działania są jak najbardziej uzasadnione, bo środki chemiczne chronią je przed pasożytami, pleśnią i grzybami. Należy jednak pamiętać, że w środkach mogą znajdować się niebezpieczne substancje, takie jak tiabendazol, orfo-fenylofenolan sodu oraz imazalil.
Te składniki mogą wywoływać reakcje alergiczne, a nawet podrażnienia. W skrajnych wypadkach przyczyniają się do powstawania nowotworów. Czy można się w jakiś sposób przed tym ustrzec?
Mandarynki trzeba myć
Aby uchronić się przed szkodliwym działaniem środków konserwujących, należy owoce umyć. Ta istotna kwestia dotyczy także cytrusów, które, co prawda, znajdują się w chroniącej miąższ skórce, a i tak muszą zostać umyte. Niestety, wiele osób o tym zapomina. Jest to spory błąd, bo przez odpowiednich działań do organizmu mogą trafić szkodliwe związki chemiczne, wywołujące zatrucie. Z tego powodu poniżej przedstawiamy instrukcję mycia cytrusów.
Jak myć mandarynki?
Mandarynek lub innych cytrusów nie wystarczy umyć w cieplej wodzie. Najpierw należy przygotować roztwór z wody oraz octu lub sody oczyszczonej. Składniki wymieszaj w proporcji 1:1. Następnie mieszaninę przelej do dużej miski, umieść w niej nieobrane owoce i pozostaw je na 10 minut.
Po upłynięciu wskazanego czasu dokładnie wypłucz owoce i wytrzyj je do sucha. Teraz bez obaw możesz je obrać i spożywać, bo z całą pewnością są wolne od zanieczyszczeń.
Sprawdź także, jaki obiad przygotować po świętach oraz poznaj przepis na sylwestrową przekąskę .