Ciasto poduszkowiec to hit w moim domu. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje

Jak rzadkim widokiem są poduszkowce, tak rzadkim przepisem jest to ciasto. Nazwane na cześć nietypowego środka transportu, podobnie jak on unosi się na powietrznych poduszeczkach. Jest lekkie, intryguje wyglądem i zachwyca smakiem.
Ciasto poduszkowiec
Ciasto zwane poduszkowcem to połączenie sernika i ciasta czekoladowego. To ostatnie w niektórych domach nazywa się murzynkiem lub kakaowcem. Jest to biszkoptowe ciasto o kakaowym smaku – odpowiednio lekkie, by komponować się z puszystą sernikową masą.
Tę ostatnią przygotowujemy zaś ze zwykłego twarogu. Zmiksowany i połączony z mąką ziemniaczaną jest świetnym waniliowym partnerem dla czekoladowego ciasta. Aby osiągnąć niezwykły wygląd ciasta, należy już tylko odpowiednio ułożyć składniki w formie.

Biało-kakaowe ciasto
Ilustracje do tego przepisu na ciasto poduszkowiec pochodzą z kanału Pani M – kuchnia smakowita. Pokazuje ona jedną z metod dekorowania ciasta – kakaowy spód z sernikową kratką. Można oczywiście popuścić tu wodze fantazji, choć warto, by to biszkoptowa masa znalazła się na spodzie.
Składniki
- ½ kg twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 350 g mąki
- 280 g cukru
- 120 ml oleju
- 120 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Kakaowo-serowy poduszkowiec
Twaróg rozdrabniamy w misce blenderem. Dodajemy 1 jajko, 100 g cukru i ekstrakt waniliowy. Mieszamy wszystko blenderem na dobrze zmiksowaną masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Pozostałe 4 jajka wybijamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i resztę (180 g) cukru. Miksujemy wszystko na puszystą masę. Dodajemy cienkim strumieniem olej, a następnie mleko, cały czas miksując. Na końcu partiami dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy ciasto drewnianą łopatką.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do formy czekoladowe ciasto. Masę serową przekładamy do rękawa do pieczenia i na brązowym spodzie wykonujemy wzorki.
Ciasto wstawiamy na 35 minut do piekarnika. Po wyjęciu studzimy na kratce. Można polać je polewą czekoladową, ale bez niej efekt będzie bardzo okazały.
Wypróbuj też przepisy na kandyzowaną skórkę pomarańczową i ciasto z trzech składników.






































