Smakosze.pl Porady Przenigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Straci wszystkie najcenniejsze właściwości
fot. Canva

Przenigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Straci wszystkie najcenniejsze właściwości

21 grudnia 2023

Smażenie to bodaj najczęstszy w Polsce sposób obróbki cieplnej ryby. Jak świat światem smażyliśmy dzwonka, filety i kosztki od dorsza po śledzia. Warto przy tym jednak pamiętać, by używać przy tym smażeniu odpowiedniego rodzaju tłuszczu.

Smażenie ryby

Choć dzisiaj smażenie nie jest uważane za najzdrowsze, chętnie po nie sięgamy w przypadku ryby. Cóż, cel uświęca środki – w naszej diecie znajduje się i tak zbyt mało tego produktu, więc jeśli smażenie jest warunkiem podania ryby na obiad, niech i tak będzie.

Gorzej jednak, jeśli nieumiejętnie wybierzemy tłuszcz do smażenia ryb. Może się okazać, że zbawienne dla organizmu właściwości tego produktu zostaną utracone.

Projekt bez nazwy-8.jpg
fot. Canva
Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje

Jak poprawnie smażyć rybę

Jest wiele szkół dotyczących tego, jak należy smażyć rybę. Wiadomo, że panierka musi być lekka, a ryba świeża lub poprawnie rozmrożona. Wiadomo też, że nie jest dobrze “przeciągnąć” rybę na patelni, czyli trzymać ją tam zbyt długo.

Jednak czy wiadomo, że nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Cóż, nie zawsze wiadomo, a szkoda. Powodem jest skład tego oleju.

Olej słonecznikowy zły do smażenia ryby

Okazuje się bowiem, że o ile olej słonecznikowy jest cennym składnikiem diety, gorzej nadaje się do smażenia ryby. Ten ostatni produkt jest bowiem, jak powszechnie już dziś wiadomo, niezastąpionym źródłem kwasów omega-3. Tymczasem olej słonecznikowy to źródło kwasów omega-6.

Jedne i drugie potrzebne są w organizmie. Okazuje się jednak, że ważna jest ich właściwa proporcja. Na każdą 1 cząstkę kwasu omega-3 przypadać powinny 4 cząstki omega-6. Smażenie na oleju słonecznikowym prowadzi do naruszenia tej proporcji. Ono z kolei ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Smażmy więc – ale z głową, na przykład korzystając z tego poradnika poprawnego smażenia ryby albo z tego przepisu na smażonego dorsza .

Projekt bez nazwy-7.jpg
fot. Canva
Zawsze na Boże Narodzenie robię taki obiad. Ta karkówka w chwilę znika z talerzy, każdy chce dokładkę
Moja mama wkłada tak przygotowane „mielone inaczej” do piekarnika. W pierwszy dzień świąt rodzina się zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy