Panierka odkleja się od kotletów schabowych? Na pewno zapomniałaś o 1 zasadzie
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Z tym problemem zmagał się w życiu niejeden miłośnik gotowania. W łatwy sposób można sprawić, by podobne zjawisko już nigdy nie zagościło w Waszej kuchni. Cały sekret właściwego panierowania kotleta tkwi w osuszeniu mięsa.
Wiemy, dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych
Kotlety schabowe są klasycznym daniem polskiej kuchni Nie znaczy to jednak, że ich wykonanie jest banalnie proste. Drobne potknięcia mogą doprowadzić do tego, że mięso będzie niesmaczne i mało apetyczne. Odklejająca się od niego panierka także nie zachęci nikogo do jedzenia.
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Główną winę za to ponosi źle osuszony schab. To jednak nie jedyna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, smażąc kotlety schabowe. Podpowiadamy, co jeszcze mieć na uwadze w tym temacie.
Tylko najbardziej spostrzegawczy znajdą w kuchni ukrytego kota. Widzi go 1% ludziNajważniejszy powód, dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych
Panierka na kotlecie schabowym jest obowiązkowym elementem. Mało tego, powinna być złocista i apetycznie chrupiąca. Na tym elemencie zazwyczaj polegają kucharze, zwłaszcza ci mniej doświadczeni. Jednak w poniższych poradach, dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych, każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od stopnia wtajemniczenia.
Panierka do kotleta schabowego składa się z mąki, jajek i bułki tartej. Ten ostatni składnik bardzo łatwo chłonie wilgoć. Kiedy zbytnio namoknie, staje się twardy i przestanie kleić się do kotleta. Dlatego bardzo ważne jest pozbycie się nadmiaru wilgoci z mięsa.
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Wiele osób panierowanie zaczyna od razu po ich rozbiciu, bez uprzedniego osuszenia ich. Sytuacja dodatkowo pogarsza się, kiedy kotlety marynujemy w mleku i nie odsączamy ich po wyciągnięciu z płynu. Staranne wysuszenie kotletów, np. za pomocą ręczników papierowych, jest przed panierowaniem absolutnie konieczne.
Inne powody, dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych
Niedbałość przy osuszaniu mięsa nie jest jedynym powodem, dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych. Są także inne powody takiego stanu rzeczy. Jednym z nich jest panierowanie mięsa na zapas. W takim wypadku bułka także nasiąka, przez co zaczyna odpadać od mięsa.
Opanierowanie wszystkich kotletów i późne rozgrzewanie patelni to podstawowy błąd przy smażeniu schabowych. Mięso najlepiej obtaczać jest na bieżąco i od razu wrzucać na patelnię. Im krócej będzie leżało w bułce tartej, tym lepiej.
Panierowanie powinno się przeprowadzać czystymi rękoma. Przed każdym kotletem starannie opłucz dłonie z resztek panierki z poprzedniego kawałka mięsa. Skawalona bułka, która zostanie na palcach, będzie skutecznie ścierać panierkę z kolejnych kotletów.
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Mięso wrzucamy na niedostatecznie rozgrzany tłuszcz. Olej lub smalec, na którym je smażymy musi być naprawdę gorący. Dzięki temu panierka skutecznie i szybko zwiąże się ze schabem.
Na panierowanie kotletów schabowych jest jeden sprawdzony trik. Polega on na dodaniu do rozkłóconych jajek 1 szczypty soli, 1 szczypty sody oraz odrobiny oleju. Po wymieszaniu tych składników, panierujemy kotlety jak zwykle. Proste i tanie dodatki skutecznie przytwierdzą panierkę do kotleta. Mamy skuteczną radę na twarde i niesmaczne kotlety schabowe. Konieczne sprawdź te porady odnośnie schabowych prosto od zawodowego kucharza.