Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa
Canva / eugenesergeev

Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa

1 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad.

Ta marynata do mięsa przebija wszystkie inne przepisy

Zalewa z ogórków kiszonych nadaję się na marynatę idealnie. Poza intensywnym smakiem zachwyca też innymi właściwościami. Słono-kwaśna zalewa sprawi bowiem, że mięso wyjdzie kruche i delikatne. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie wylejesz do zlewu cennego, choć niepozornego składnika.

Wyliczyli, ile w tym roku kosztują produkty na grilla. Mamy niespodziewaną „Królową drożyzny”

Przepis na karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 400 g pieczarek
  • 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania mięsa
  • olej do smażenia

Jak zrobić pyszną karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych?

Karkówkę pokrój w plastry grubości ok. 1 cm . Oprósz ją z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy plaster mięsa obtocz w mące i obsmaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju .

Cebulę oraz pieczarki do marynaty pokrój w drobną kostkę . Podsmaż je na patelni po smażeniu mięsa. Cebula musi się zeszklić a pieczarki puścić nadmiar płynu, który musi odparować .

Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym . Przykryj ją podsmażoną cebulą z pieczarkami. Na samą górę wyłóż ogórki kiszone pokrojone w plasterki .

Wodę po ogórkach kiszonych wymieszaj z musztardą i ketchupem . Tak przygotowaną marynatą polej zawartość żaroodpornego naczynia . Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 60 minut . Po upływie tego czasu mięso w marynacie gotowe jest do podania . Uwielbiany przez wszystkich nabiał jest nie do zastąpienia, jeśli chodzi o marynowanie mięsa . Sprawdź, jak obłędnie smakuje schab marynowany w słodkim napoju .

karkówka w marynacie.png
Canva / nalinratphi
Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany
Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy