Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.04.2023 22:00

Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych

porcja zupy ogórkowej
Canva / arfo

Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.

Zupa ogórkowa z maślanką zaskakują wyjątkowym smakiem

Maślanka to napój mleczny o delikatnym śmietankowym smaku. Powstaje jako produkt uboczny przy ubijaniu masa. Popularne jest spożywanie jej jako napoju, jednak niewiele osób zna jej wszystkie zastosowania kulinarne. Jednym z najciekawszych jest użycie maślanki do zaprawienia zupy ogórkowej.

Maślanka jest doskonałym zamiennikiem śmietany, jeśli chodzi o zabielanie zup. Cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, oraz niższą kalorycznością, niż konkurencyjny produkt. Zupa ogórkowa zabielona maślanką nie ustępuje jednak z niczym pod względem smaku w porównaniu z wersją klasyczną. Wypróbuj ten sposób raz, a zostaniesz przy nim na dłużej.

Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia

Przepis na zupę ogórkową z maślanką

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 8-10 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do podania

Jak zrobisz doskonałą zupę ogórkową z maślanką?

Ziemniaki na zupę ogórkową obierz i pokrój w kostkę. Wywar przelej do garnka. Dołóż do niego kartofle oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dołóż je do zupy, kiedy ziemniaki będą już ugotowane. Zupę ogórkową trzymaj na ogniu przez kolejne 10- 15minut.

W niewielkim kubeczku wymieszaj maślankę z odrobiną gorącej zupy ogórkowej. Zahartowany nabiał dolej do garnka i wymieszaj. Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją posiekanym drobno koperkiem. Jeśli nie znacie smaku naleśników na maślance, to czas najwyższy nadrobić te zaległości. Produkt nadaje się też wyśmienicie do przyrządzenia dań mięsnych.

maślanka wlewana do kubka.png
Canva / fascinadora