Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany
Bób można jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Nieobrany jest znacznie zdrowszy. Zwolennicy usuwania łupiny uważają jednak, że jest zbyt twarda, by ją z przyjemnością spożyć. Podpowiadamy, jak przygotować warzywo, które zachwyci smakiem.
Bób w skórce jest zdrowy
Sycące warzywo strączkowe ma wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem roślinnego białka. Łupiny młodego bobu są też bogate w witaminę A, B6 oraz C. Z tego powodu dobrze jest nie pozbawiać produktu otoczki po ugotowaniu.
Twardość, na którą często skarżą się osoby preferujące jedzenie bobu bez łupiny, charakteryzuje raczej warzywo starsze, z końcówki sezonu. Ten trwa jednak bardzo krótko — jedynie w czerwcu i lipcu — i warto się pospieszyć.
Dietetyk bije na alarm. Przenigdy nie sięgaj po te ryby, są zanieczyszczoneJak ugotować bób, by był zdrowy?
Najlepiej sprawdzi się przyrządzanie na parze. Tradycyjne gotowanie prowadzi do utraty nawet 40% zawartych w bobie witamin i minerałów. Dodawanie cukru czy masła, które w takich technikach wiele osób zaleca, jest zbędne.
Wystarczy dokładnie opłukać warzywo po przyniesieniu z targu, zawiesić sito na garnku z wrzątkiem i wsypać do niego porcję produktu. Po 9-12 minut będzie idealny. Bobu nie można rozgotowywać — podobnie jak makaron, najlepszy jest al dente.
Jak podać młody bób?
Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Ugotowane warzywo wrzućcie do ulubionej sałatki z sosem winegret lub wymieszajcie z oliwą czosnkową — będzie fantastyczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem bobu. Sprawdźcie patent Jakuba Kuronia z dodatkiem boczku. Być może skusi was też wersja smażona z aromatycznym serem żółtym.