Smakosze.pl Porady Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Możesz sporo zyskać
fot. Canva

Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Możesz sporo zyskać

11 marca 2025

W Święta Wielkanocne przygotowujemy zazwyczaj niemałe ilości białej kiełbasy. Większość z nas przywykła odcedzać ją podobnie jak ziemniaki – wylewając wodę do zlewu. Jednak taka woda ma bardzo wiele zastosowań.

Bezcenna woda spod kiełbasy

Gotowanie białej kiełbasy bywa wyzwaniem. Jeśli zabierzemy się za to z zapałem, za to nieumiejętnie, grozi nam, że sama kiełbasa popęka w gotowaniu, a woda stanie się mętna i zaszumiona. Jeśli jednak gotowanie przeprowadzimy poprawnie, zyskamy nie tylko kiełbasę w sam raz do żurku, lecz także niezwykły skarb – wodę po gotowaniu.

Przyjrzyjmy się więc procesowi gotowania kiełbasy. Owinięta delikatną błonką naturalnego jelita kiełbaska z łatwością może pęknąć , kiedy gwałtownie zmieni temperaturę otoczenia. Możemy jej pomóc wytrzymać gotowanie na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest gotowanie od zimnej wody. Wtedy kiełbasa zmieniać będzie temperaturę stopniowo, co pomoże jej się zahartować.

gotowana biała kiełbasa
fot. Canva
To najlepszy bigos na świecie. Zrobisz go z tej kapusty, właśnie zaczął się sezon

Smak na zupę

Drugi sposób to delikatne nakłucie błonki , które spowoduje, że rozładowywać się będzie wewnętrzne ciśnienie, które mogłoby rozerwać kiełbaskę. Sprawia ono też, że bariera między mięsem a wodą będzie jeszcze mniej szczelna i więcej smaku wypłucze się do wody.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Więcej smaku dostanie się też z domu do środka. Warto więc zastanowić się, czy nie dobrze gotować białej kiełbasy w przyprawionej wodzie . Dwa-trzy listki laurowe, ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu bardzo dobrze wpłyną na smak mięsa. A woda z gotowania kiełbasy stanie się nagle aromatycznym wywarem.

biała kiełbasa
fot. Canva

Woda po kiełbasie

W niektórych domach nazywa się ją „smakiem na zupę”. I rzeczywiście, doskonale sprawdzi się w tej funkcji. Woda taka jest właściwie gotowa, żeby przygotować z niej żurek albo zalewajkę . Można ugotować w niej pokrojone w kostkę ziemniaki, a kiedy będą miękkie, dolać zakwas – i gotowe.

Taka woda jest też po zredukowaniu i zabieleniu mąką świetnym składnikiem sosów. Możemy wykorzystać ją w sosie, którym zalewamy gołąbki do gotowania. Jest też sposób na przechowanie jej na dłużej. Wystarczy dokładnie ją ostudzić i nalać do foremki na kostki lodu, a następnie wstawić do zamrażarki . Jedna taka kostka na patelni świetnie rozrzedzi duszone składniki.

Niektórzy takie kostki lodu zamykają w kotletach z mięsa mielonego, dzięki czemu temperatura pieczenia nie dociera do samej głębi, a mięso jest bardziej soczyste . Wody możemy też dodać do mięsnego farszu, by przepełnić go smakiem i rozluźnić jego strukturę. Można też gotować w niej kopytka, a nawet pierogi z mięsem. Taka woda – czy to w zamrażarce, czy w słoiku w lodówce – ma nieskończoność zastosowań.

Wypróbuj też przepisy na pieczone mięso mielone z jajkiem i zupę ogórkową z maślanką .

biała kiełbasa w garnku
fot. Canva
W Biedronce powariowali. Mięso, mleko i czekolada za darmo, konieczne były limity
Zrobiła 8 porcji obiadu za 18 zł. Komentarze nie zostawiają złudzeń
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy