Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ugotuj jajka na twardo i zawiń je w gazę. Na Wielkanoc to będzie hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.03.2025 14:07

Ugotuj jajka na twardo i zawiń je w gazę. Na Wielkanoc to będzie hit

malowanie pisanek
Fot. youtube.com/howtocook

Domowe sposoby na pisanki, czy raczej kraszanki, to skarbnica sekretów, po które sięgamy raz w roku. Jednak ten czas właśnie nadchodzi. Dlatego przyjrzyjmy się mniej znanym spośród nich. Na każdym zrobią wrażenie.

Domowe barwienie jajek

Farbowane jajka powinniśmy nazywać raczej kraszankami niż pisankami. Nie malujemy ich przecież, tylko krasimy, czyli barwimy. Krasę zaś można nadawać im na wiele sposobów.

Na rynku jest dziś zatrzęsienie barwników spożywczych, w tym specjalnych do wielkanocnych jajek. Jednak mają one bardzo charakterystyczne kolory i widać po nich, że nie pochodzą one z natury. Dlatego sięgamy po tradycyjne sposoby, by nasze koszyczki na święta wyglądały bardziej elegancko.

jajka w herbacie
Fot. youtube.com/howtocook
Do sklepów wprowadzono skażone napoje. Są zanieczyszczone groźną substancją

Pisanki nie tylko z cebuli

Najpopularniejsze przepisy na pisanki lub kraszanki są niezwykle proste. Wiele roślin zawiera naturalne barwniki dość intensywne, by zabarwić jajka. Wystarczy więc ugotować je w którejś z nich.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Do najczęstszych należy cebula, z której uzyskać możemy barwy od złocistej po głęboki brąz. Buraczki zabawią nam jajka na różowo, a nawet czerwono. Kurkuma nada zaś jasnej, słonecznej żółcieni. By utrwalić kolory, do kąpieli dodajemy łyżkę octu, a jajka po wyjęciu, jeszcze na ciepło, smarujemy delikatnie olejem.

farbowanie jajek

Niezwykłe barwniki do jajek

Jest jednak więcej możliwości niż tylko kilka podstawowych. Wiemy dobrze, że barwniki zawarte są choćby w herbacie. W końcu, razem z kurkumą, jest ona jedną z podstaw tradycyjnego barwnika pochodzącego z Indii, czyli khaki.

Jajka barwi jednak nie tylko czarna herbata. Świetnym pomysłem jest użycie zielonej w połączeniu z czerwonymi płatkami hibiskusa. Podobny przepis pokazany jest na kanale How To Cook, z którego pochodzą ilustracje do tego tekstu.

jako w hibiskusie

Barwienie jajek w herbacie

Ponieważ nasze jajka raczej kąpiemy niż gotujemy, najlepiej użyć białych jajek już ugotowanych na twardo. Hibiskusa zalewamy w miseczce wrzątkiem do pokrycia suszu i zaparzamy przez 10-15 minut. Z gazy wycinamy kawałki odpowiedniej wielkości, by zawinąć w nie jajka.

Jajka okładamy listkami hibiskusa ze wszystkich stron, a następnie zawijamy i zawiązujemy gazą. Do rondelka nasypujemy zieloną herbatę. Zalewamy wodą i gotujemy, aż napar stanie się dość intensywnie zielony.

Wtedy wyłączamy palnik pod rondelkiem, a do środka wkładamy jajka na kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu jajka rozwijamy. Wyjdą zielono-niebieskie dzięki połączeniu dwóch barw herbaty.

Wypróbuj też przepisy na chleb z patelni i zupę ziemniaczaną.

kraszanka z herbaty
Fot. youtube.com/howtocook