Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zdziwisz się, jak bardzo są cenne
Rzodkiewka właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach. Liście warzywa bardzo często wyrzucamy — czasem nawet jeszcze u sprzedawcy. Nie warto tego robić. Z zielonej części można przygotować świetne pesto. Jego smak zachwyci nie tylko wegetarian.
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Wyrzucane zwykle zielone części rzodkiewki można zamienić w pyszny dodatek do pieczywa czy makaronu. Wystarczy zaledwie kilka produktów i dobry blender, by cieszyć się niesamowitym smakiem. Warto się skusić.
Składniki:
- liście z 1 pęczka rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku, spore
- 60 g ziaren słonecznika
- 60 ml oliwy z oliwek
- 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych lub 15 g sera żółtego
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od dokładnego umycia zieleniny. Jeśli nieco zwiędła, warto zanurzyć ją na mniej więcej godzinę w zimnej wodzie. Można do niej też wsypać nieco sody oczyszczonej i octu, by usunąć zanieczyszczenia. Opłukane liście rzodkiewki przenosimy do pojemnika blendera.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wsypujemy też uprażone na patelni ziarna słonecznika. Rozdrabniamy, w trakcie dolewając oliwę z oliwek.
Na koniec wsypujemy płatki drożdżowe lub ser żółty i dokładnie miksujemy. Gotową pesto — w formie gęstego sosu — przenosimy do czystego i wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce.
Jak podać pesto z liści rzodkiewki?
Przysmak świetnie pasuje do makaronu, najlepiej takiego ze strączków, żeby posiłek obfitował w białko. Dobrze sprawdza się też jako element kanapek czy burgerów. Pesto można również wykorzystać jako dodatek do ziemniaków czy kotletów — doda im ciekawego smaku.
Na naszej stronie znajdzie inne przepisy na dania z makaronem. Oprócz pesto z liści rzodkiewki warto przygotować sobie znakomite danie z tuńczykiem . Sprawdźcie też prosty patent na lasagne z patelni .