Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zdziwisz się, jak bardzo są cenne
canva/Kingarion

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zdziwisz się, jak bardzo są cenne

4 kwietnia 2023

Rzodkiewka właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach. Liście warzywa bardzo często wyrzucamy — czasem nawet jeszcze u sprzedawcy. Nie warto tego robić. Z zielonej części można przygotować świetne pesto. Jego smak zachwyci nie tylko wegetarian.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Wyrzucane zwykle zielone części rzodkiewki można zamienić w pyszny dodatek do pieczywa czy makaronu. Wystarczy zaledwie kilka produktów i dobry blender, by cieszyć się niesamowitym smakiem. Warto się skusić.

Składniki:

  • liście z 1 pęczka rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku, spore
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych lub 15 g sera żółtego
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od dokładnego umycia zieleniny. Jeśli nieco zwiędła, warto zanurzyć ją na mniej więcej godzinę w zimnej wodzie. Można do niej też wsypać nieco sody oczyszczonej i octu, by usunąć zanieczyszczenia. Opłukane liście rzodkiewki przenosimy do pojemnika blendera.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wsypujemy też uprażone na patelni ziarna słonecznika. Rozdrabniamy, w trakcie dolewając oliwę z oliwek.

Na koniec wsypujemy płatki drożdżowe lub ser żółty i dokładnie miksujemy. Gotową pesto — w formie gęstego sosu — przenosimy do czystego i wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce.

Jak podać pesto z liści rzodkiewki?

Przysmak świetnie pasuje do makaronu, najlepiej takiego ze strączków, żeby posiłek obfitował w białko. Dobrze sprawdza się też jako element kanapek czy burgerów. Pesto można również wykorzystać jako dodatek do ziemniaków czy kotletów — doda im ciekawego smaku.

Na naszej stronie znajdzie inne przepisy na dania z makaronem. Oprócz pesto z liści rzodkiewki warto przygotować sobie znakomite danie z tuńczykiem . Sprawdźcie też prosty patent na lasagne z patelni .

Rzodkiewka ma liście idealne na pesto.png
canva/Karaidel
Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy