Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe
Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.
Majonez z łodyg brokuła do genialny pomysł na ich zagospodarowanie
Majonez z brokułowych łodyg przygotujesz szybko i prosto. Potrzeba do niego zaledwie kilku składników. Najbardziej podchwytliwym z nich jest aquafaba, czyli woda z gotowania ciecierzycy. Najlepiej więc kręcenie majonezu zaplanować sobie z wyprzedzeniem, aby wejść w jej posiadanie.
Łodygi brokuła mają tyle samo witamin, co jego pozostała część. Szkoda, żeby takie bogactwo wylądowało w śmietniku. Pomysłowy majonez jest idealnym sposobem na to, by do tego nie dopuścić. Sos poza smakiem cieszył będzie także prozdrowotnymi właściwościami.
Przepis na majonez z łodyg brokuła
Składniki:
- 1 łodyga z brokuła
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól morska do smaku
Najprostszy i najlepszy majonez z brokuła krok po kroku
Łodygę brokuła na majonez pokrój w mniejsze kawałki . Włóż ją do niewielkiego garnuszka i zalej zimną wodą. Dodaj sól, wstaw na ogień i gotuj do miękkości . Po ugotowaniu warzywo odsącz i odstaw do ostudzenia .
Po upływie tego czasu brokułowe łodygi włóż do blendera . Dodaj do nich oliwę i zmiksuj składniki na gładko. Następnie do masy dolej wodę z ciecierzycy . Ponownie całość zblenduj.
Majonez z łodygi brokuła dopraw do smaku . Dodaj do niego w tym celu sok z limonki i ewentualnie jeszcze odrobinę soli . Wymieszaj wszystko razem i przełóż do czystego słoiczka . Majonez z łodygi brokuła przechowuj w lodówce przez maksymalnie 10 dni . Brokuł to nie jedyny zaskakujący składnik na majonez . Ceny sosu w sklepach wołają o pomstę do nieba .