Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.03.2023 18:31

Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

puszka groszku konserwowego
Canva / HandmadePictures

Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.

W kilka chwil zamień wodę w majonez

Aquafaba, czyli woda z groszku ma w kuchni rozmaite zastosowanie. Często zastępuje jajko w kuchni wegańskiej. Taka też rola przypada jej w przypadku pomysłowego majonezu. Za jednym zamachem zapobiegasz marnotrawstwu i zyskujesz pyszny sos.

Ceny majonezu w sklepach poszły ostatnio w górę. Za słoik trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Tymczasem z kilku prostych produktów zrobisz swój własny- po kosztach. Ten patent nie ma słabych stron.

Wielkie zmiany w Biedronce od 13 marca. Klienci nie będą zadowoleni

Przepis na pomysłowy majonez z wody po groszku konserwowym

Składniki:

  • zalewa z groszku konserwowego (ok. 150 ml) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ok. 400 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Najlepszy majonez z wody z groszku zielonego krok po kroku

Zalewę z groszku konserwowego wlej do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodaj do niego płatki drożdżowe, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Składniki miksuj blenderem ręcznym do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana.

Do powstającego majonezu zacznij stopniowo dolewać olej. Cały czas blenduj, jednak nie wykonuj żadnych ruchów urządzeniem. W połowie ilości tłuszczu dodaj ruch w płaszczyźnie góra-dół. Przerwij miksowanie w momencie, w którym majonez stanie się gęsty i błyszczący.

Gotowy sos od razu zdatny jest do jedzenia. Możesz go także przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Powinien stać tam nie dłużej, niż 10 dni od momentu przyrządzenia. Idealnie nadaje się na przykład do sałatek oraz kanapek. Poznaj szokującą prawdę odnośnie cen sklepowego majonezu. Warto znać ten fakt dotyczący konserwowanych warzyw.

majonez w słoiku.png
Canva / Africa Images