Smakosze.pl

canva/ Studio Doros

Zauważyłeś biały nalot na miodzie? Wyjaśniamy, czy jest się czego obawiać

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Na miodzie pojawił się biały nalot lub piana? Nie ma powodu do niepokoju. Nalot i piana są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na wartości odżywcze i smak produktu. Pamiętaj jednak, że niewłaściwe przechowywanie miodu może skutkować jego szybkim psuciem i fermentacją. Wtedy będziesz musiała go wyrzucić.

Miód jest jednym z najzdrowszych produktów

Kromka świeżego chleba z miodem i ciepłe mleko to najlepsze śniadanie dzieciństwa. Miód jest również bardzo uniwersalnym dodatkiem do herbaty, kawy, ciast, deserów. Dodajemy go również do sosów sałatkowych, marynaty do mięs i innych dań.

Właściwości prozdrowotne miodu są wprost nieocenione. Miód bogaty jest w wiele witamin, potas, żelazo oraz silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jednak aby miód zachował wszystkie, niezbędne składniki, nie możemy narażać go na działanie wysokiej temperatury.

Już powyżej 60 stopni C, miód traci większość prozdrowotnych właściwości. Warto o tym pamiętać, jeśli chcemy wyleczyć nim przeziębienie lub grypę. Czasem na miodzie pojawia się piana lub biały nalot. Nie oznacza on jednak, że produkt jest zepsuty.

Co oznacza biały nalot i piana na miodzie?

Biały nalot na miodzie powstaje w wyniku naturalnego procesu krystalizacji glukozy zawartej w produkcie. To zupełnie normalne zjawisko i nie oznacza, że do miodu dodawane były sztuczne składniki. Miód z białym nalotem zachowuje wszystkie wartości odżywcze i jest pyszny.

Nie ma również powodu do niepokoju, kiedy zauważymy w słoiku z miodem pianę. Piana to nic innego, jak pęcherzyki powietrza, które przedostały się do miodu podczas produkcji. To również zupełnie normalne zjawisko. 

Jak przechowywać miód? Czy miód może się zepsuć?

Miód jest produktem, który może stać w kuchni przez wiele miesięcy, a nawet lat. Musimy jednak przechowywać go w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w kuchennej szafce lub spiżarni. Miodu nie powinniśmy wstawiać do lodówki. Zbyt niska temperatura spowoduje jego krystalizację i scukrzenie. 

Miód może jednak sfermentować. Takiego produktu nie powinniśmy jeść. Fermentację poznamy po tym, że miodu objętościowo będzie dużo więcej, będzie pachniał owocami i pojawią się na nim duże pęcherzyki powietrza. 

Miód może się szybko zepsuć, kiedy będziemy wybierać go ze słoika łyżką, którą wcześniej mieliśmy w buzi. Substancje znajdujące się w ślinie mają niekorzystny wpływ na produkt. Miód może ulec fermentacji, kiedy przechowywany jest w nasłonecznionym i ciepłym miejscu. Wtedy zacznie psuć się o wiele szybciej.

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Dowiedz się również, dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka . Powód jest inny niż myślisz.

miód.jpg
canva/ Simplified Branding

 

galaretki drobiowe w kształcie jajek

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne

CZYTAJ DALEJ
ile kosztuje kalafior?

Kalafior stanie się towarem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztuje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >