Smakosze.pl Przepisy Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
canva/Dar1930; Pawel Wodzynski/East News

Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania

3 grudnia 2021

Lubicie makowiec, ale obawiacie się, że nie uda wam się go dobrze zawinąć i rezygnujecie z jego pieczenia? Nigdy więcej. Z pysznym przepisem Ewy Wachowicz zrobicie makowe ciasto niemalże bez wysiłku. Do masy dodamy owoców, przez co stanie się przyjemnie wilgotna i słodka. Nie zapomnicie tego smaku i zachwycicie swoich gości oryginalnym deserem.

Ciasta z makiem mają wielu fanów. Przedstawialiśmy wam już niezawodne receptury na korzenną wersję siostry Anastazji i puszysty makowiec wprost od Magdy Gessler . Ten rarytas możecie przygotować, nie martwiąc się o zwijanie czy o rozpadanie się masy makowej. Sprawdźcie koniecznie patent Ewy Wachowicz.

Przepis na makowiec bez zawijania z jabłkiem i gruszkami

Składniki na ciasto:

  • około 40 herbatników

  • 6 jaj

  • 300 g cukru pudru

  • 130 g masła

  • 6 łyżek kaszy manny

  • 250 g namoczonego w mleku maku

  • 100 g orzechów włoskich

  • 1 jabłko

  • 3 gruszki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na dekoracyjny wierzch:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mleka

  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mak namaczamy w gorącym mleku , a następnie mielimy go dwukrotnie w maszynce. Ciepłe masło ucieramy w misce. Dodajemy do niego cukier puder i ponownie łączymy podczas ucierania. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.

Wsypujemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz kasze mannę. Kolejnym krokiem jest wmieszanie maku. Robimy to powoli, każdorazowo dodając po jednej łyżce. Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z owocami — obranymi i startymi na tarce o średnich oczkach jabłkiem oraz gruszkami.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Połowę przekładamy na ułożone na blasze herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy na niej drugą porcję ciastek.

Wlewamy resztę masy i rozprowadzamy ją równomiernie. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po wystudzeniu wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną z masłem oraz mlekiem czekoladą. W ierzch dekorujemy uprażonymi połówkami orzechów włoskich.

Ciasto makowe
Ciasto makowe możecie też pokryć lukrem

Źródło: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy