Smakosze.pl Przepisy Przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku
Pawel Wodzynski/East News; canva/arfo, Getty Images

Przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku

28 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki mają zazwyczaj stosunkowo delikatny smak, jednak Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. W jej przepisie na gołąbki zawarty został bowiem żur, który nadaje im intensywnie kwaśnego smaku, a także tworzy gęsty sos. Receptura na jej wersję gołąbków jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności gotowania - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami.

Gołąbki klasycznie gotowane są w pomidorowym sosie, który jest raczej słodki w smaku. Farsz oraz kapusta również nie mają wyjątkowo intensywnego smaku, dlatego Ewa Wachowicz wprowadziła dużą rewolucję do tej potrawy. Jej gołąbki są jedyne w swoim rodzaju.

Przepis na gołąbki w żurku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 spora główka białej kapusty

  • 400 g ryżu

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 średnie cebule

  • 1 szklanka śmietany 30%

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka żuru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Zacznij od wlania wody do garnka i zagotowania jej z dodatkiem soli. Z kapusty oderwij wierzchnie brzydkie liście, wytnij głąba ze środka i zanurz ją we wrzątku. Powoli i delikatnie odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Przekładaj je na talerz i wycinaj z nich twarde nerwy.

Na patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia wrzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż cebulę wraz z tłuszczem do dużej miski. Dodaj do niej również zmielone mięso.

Na suchą patelnię wlej odrobinę oliwy i zeszklij na niej ryż. Po kilku minutach zalej go 3 szklankami wody, dopraw solą i zagotuj, aż ziarna staną się prawie miękkie. Odcedź resztę wody i dodaj ryż do mięsa. Wymieszaj farsz.

Na każdy liść wykładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Dno naczynia do pieczenia wyłóż brzydkimi liśćmi i połóż na nich zawinięte gołąbki. Przykryj je resztą liści, zalej śmietaną wymieszaną z żurem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Podawaj z sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/MileA, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy