Smakosze.pl Przepisy Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Pawel Wodzynski/East News, canva/iko636

Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

22 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie, choć są tak pospolite, należą do bardzo zdrowych ryb. Jeśli kupisz matiasy raz, dwa zamienisz je w pyszną przystawkę, przekąskę czy sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu jak je podać, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz.

W sklepach można kupić śledzie w różnej postaci. Są śledzie solone w całości, solone filety i marynowane filety śledziowe. Jeśli chodzi o łatwość przygotowania i uniwersalność smakową, zdecydowanie polecamy solone filety, czyli tzw. matiasy.

Zazwyczaj filety są dość słone, dlatego przed przyrządzeniem warto je namoczyć. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie, ale można też w mleku. W tym drugim przypadku ryby nabiorą delikatniejszego smaku. Czas moczenia śledzi zależy od tego, czy wolimy ryby łagodniejsze, czy ostrzejsze w smaku. Dla niektórych wystarczy godzina, inni moczą je nawet pół dnia.

Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 1 szklanka mleka

  • 2 cebule

  • 1 słodkie jabłko

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie śledzi ze śmietaną

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. Odsącz, usuń skórę, zalej mlekiem i odstaw jeszcze na godzinę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub półplasterki. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.

Filety śledziowe wyjmij z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Ułóż na talerzu, obłóż pokrojoną cebulą i startym jabłkiem.

Śmietanę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej nią śledzie, posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Po więcej inspiracji na śledziowe przysmaki zapraszamy na naszą stronę. Zobaczcie, jak zrobić marynowane śledzie bez octu , a także jak przygotować kiszone śledzie .

tarte jabłko
tarte jabłko

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ewa gotuje szybko; Ewa Wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy