Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?
Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.
Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?
Śledzie marynowane w soku z cytryny
Składniki:
50 dag filetów śledziowych matias
200 ml wody
ok. 300 ml soku wyciśniętego z cytryn
2 cebule
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
100 ml miodu
sól
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na co najmniej godzinę, by wypłukać z nich nadmiar soli. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki. Umieść np. w dużym słoiku.
Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Dodaj do niej sok z cytryny, pokrojoną cebulę, listki laurowe i miód, zagotuj. Wystudź.
Zimną marynatą zalej śledzie, przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej dobę. Po tym czasie będą kruche, smaczne, z przyjemnym, cytrynowym aromatem.
Śledzie w zalewie z ogórków
Zalewa z kiszonych ogórków też jest doskonałą marynatą do śledzi. Zanim zalejesz nią filety, wcześniej je wymocz, osusz, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny. Potem kawałki śledzi umieść w słoju przesypując je posiekaną, sparzoną cebulą i pokrojonymi ogórkami.
Całość zalej zalewą z kiszonych ogórków, na wierzch nalej trochę oleju. Słoik zakręć, wstaw do lodówki na co najmniej dobę.
Źródło zdjęcia: canva/Szakaly
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: maxgotujeznatury.wordpress, przyslijprzepis