Smakosze.pl
śledzie

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

24 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.

Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Śledzie marynowane w soku z cytryny

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych matias

  • 200 ml wody

  • ok. 300 ml soku wyciśniętego z cytryn

  • 2 cebule

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 100 ml miodu

  • sól

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na co najmniej godzinę, by wypłukać z nich nadmiar soli. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki. Umieść np. w dużym słoiku.

Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Dodaj do niej sok z cytryny, pokrojoną cebulę, listki laurowe i miód, zagotuj. Wystudź.

Zimną marynatą zalej śledzie, przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej dobę. Po tym czasie będą kruche, smaczne, z przyjemnym, cytrynowym aromatem.

Puszyste ciasto na naleśniki

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

CZYTAJ DALEJ

Śledzie w zalewie z ogórków

Zalewa z kiszonych ogórków też jest doskonałą marynatą do śledzi. Zanim zalejesz nią filety, wcześniej je wymocz, osusz, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny. Potem kawałki śledzi umieść w słoju przesypując je posiekaną, sparzoną cebulą i pokrojonymi ogórkami.

Całość zalej zalewą z kiszonych ogórków, na wierzch nalej trochę oleju. Słoik zakręć, wstaw do lodówki na co najmniej dobę.

cytryna

cytryna

Źródło zdjęcia: canva/Szakaly

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: maxgotujeznatury.wordpress, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >